Acasă Economic Cum fantomele din Transnistria încearcă să continue traficul cu țigări

Cum fantomele din Transnistria încearcă să continue traficul cu țigări

0

Două firme din regiunea separatistă, ce au importat, în 2020, o cantitate de țigări practic egală cu cea a marilor jucători de pe piață, au rămas fără licențe la importul produselor din tutun, eliberate de autoritățile de la Chișinău. Dar aceasta nu pentru că autoritățile au intervenit, ci mai degrabă pentru că a expirat termenul de valabilitate a licențelor la importul și/sau prelucrarea industrială a tutunului; fabricarea produselor din tutun și/sau comercializarea angro a produselor din tutun și a tutunului fermentat, eliberate anterior de Agenția Servicii Publice, transmite SafeNews.md cu referire la mold-street.com.

Almavis a contestat decizia de retragere a licenţei

E vorba de firmele Almavis SRL (Алмавис) și Tabimport  SRL (Табимпорт) din regiunea separatistă, care încă din 2019 dispuneau de astfel de licențe și au ajuns să importe cantități uriașe de produse din tutun pentru regiunea separatistă, dar care în realitate ajungeau pe piața europeană.

„Potrivit datelor Serviciului Vamal, doar în 2020 au fost monitorizate 72 tranzituri naționale cu articole din tutun ale Tabimport SRL și 47 de tranzituri naționale cu articole din tutun ale firmei Almavis SRL.” 

La finele anului trecut, ASP a inițiat în instanță proces contra Almavis SRL, partea interesată fiind Serviciul Informații și Securitate, solicitând retragerea licenței eliberată societății pentru importul produselor de tutun și obligarea Almavis să depună formularul licenței.

Intenția autorităților de la Chișinău de retragere a licenței Almavis la importul țigărilor a generat reacții negative din partea autorităților separatiste de la Tiraspol. Acestea s-au plâns și la OSCE, susținând că activitatea Almavis, cât și a altor companii suferă din cauza reţinerii de către autorităţile Republicii Moldova „din motive inventate” a mărfurilor importate de ele. 

Pe 4 februarie 2021, prin hotărârea Judecătoriei Căușeni (sediul central) acțiunea ASP a fost admisă, respectiv Almavis a rămas fără licenţă. Nefiind de acord cu hotărârea instanței de fond, pe 9 februarie 2021, SRL Almavis, în persoana administratorului Serghei Petrov, a contestat cu apel hotărârea primei instanțe, solicitând casarea acesteia.

Pe 20 aprilie 2021, Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții de Apel Chișinău a respins cererea Almavis SRL, pe motiv că nu corespundea exigențelor Codului de procedură civilă, fiind acordat părții termen de 15 zile, calculat din momentul comunicării încheierii, pentru a prezenta cererea de apel întocmită în conformitate cu exigențele Legii și conformarea eliberată de Serviciul Fiscal de Stat privind achitarea taxei de stat aferentă cererii de apel.

Termenul limită de înlăturare a neajunsurilor pentru partea apelantă a fost data de 13 mai 2021, dar Almavis nu a înlăturat integral neajunsurile, deoarece nu a prezentat conformarea eliberată de Serviciul Fiscal de Stat privind achitarea taxei de stat. Așa că pe 20 mai 2020 Curtea de Aple a restituit cererea companiei Almavis.

De notat că, pe 14 februarie 2021, licența Almavis pentru importul produselor de tutun deja expirase, iar pe 19 februarie 2021 a expirat și licența Tabimport.

Datele ASP arată că celor două firme nu le-au mai fost eliberate licențe noi și nici nu le-a fost prelungit termenul de valabilitate la cele vechi. 

Nu plătesc taxe

Cele două firme, la fel ca toți agenții economici din stânga Nistrului, sunt scutite de taxa pentru dreptul de import și export și, în plus, de taxa pentru poluare. De asemenea, Almavis și Tabimport ignoră legislația vamală a Republicii Moldova, care prevede importul în Transnistria doar a cantităților necesare pentru asigurarea consumului intern. În plus, ele nu achită nici alte impozite.

Firma Almavis, fondată acum doi ani şi ceva, a avut adresă juridică în raionul Camenca, iar acum se află pe aceeași adresă din Tiraspol cu Camera de Comerț din regiune, în vecinătate cu combinatul Kvint, ce face parte din imperiul Sheriff.

Cât despre a doua companie – Tabimport, aceasta a fost fondată la începutul anului 2020, în raionul Camenca.

Gestionar și beneficiar al schemelor este proprietarul Sheriff-ului

Pe de altă parte, conform unei note informative din 15 octombrie 2019, trimisă de SIS în adresa fostului prim-ministru Maia Sandu și făcută publică de Renato Usatîi, în spatele tuturor acestor scheme de contrabandă cu țigări stă holdingul Sheriff, al cărui fondator este Victor Gușan.

Potrivit SIS, acesta este „gestionar și beneficiar direct al schemei ilicite de contrabandă a țigărilor spre Uniunea Europeană”.

Din aceste motive SIS cerea, în octombrie 2019, ca ASP să respingă cererea depusă de Sheriff pentru obținerea licenței pentru importul produselor din tutun.

Faptul că, de exemplu, Almavis este implicată în scheme de trafic cu ţigări este demonstrat de sechestrul impus acum un an de către autorităţile din Ucraina pe un lot de circa 35 milioane de ţigări Business Club, care conform documentelor prezentate urmau să ajungă în Republica Moldova prin vama Tudora. 

Potrivit unor decizii a instanţelor din Ucraina, ţigările importate de la European Tobacco din Emiratele Arabe Unite, nu aveau timbre de acciz din Moldova, iar pe cutii era inscripţionat „Autorizat pentru producție de către European Tobacco PLC”, Londra, Anglia”. Adică, ar fi urmat să ajungă pe piaţa britanică.

Însă, în Registrul de stat al companiilor din Marea Britanie nu există nicio companie activă care să poartă numele European Tobacco PLC.

Instanţele din Ucraina au ridicat, însă, sechestrul impus la cererea procurorilor, pe acest lot de ţigări, pe motiv că „organul de cercetare preventivă nu a dovedit că respectivul bun, pe care procurorul a cerut sechestru, a fost un instrument al unei infracțiuni”.

La finele anului trecut acest lot de ţigări, ce nu corespundea rigorilor naționale și internaționale, a intrat în Republica Moldova prin punctul de trecere Tudora-Starokazacie.

mold-street.com

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.