Acasă Economic Cine i-a lăsat pe angajații bugetari fără premiul pentru anul 2020

Cine i-a lăsat pe angajații bugetari fără premiul pentru anul 2020

0

O modificare a art.211 al Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, promovată de Guvernul Chicu și votată de deputații socialiști și cei ai Partidului Șor, au lăsat practic fără premiu anual angajații din sistemul bugetar. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și-a exprimat deja îngrijorarea de incertitudinea privind plata premiului anual pentru rezultatele activității în anul 2020, tranmsite SafeNewsmd cu referire la Mold-street.com.

De ce se amână plata premiului anual pentru angajații din sistemul bugetar

Într-o scrisoare adresată premierului interimar Aureliu Ciocoi, semnată de conducerea CNSM și președinți ai cinci Federații sindicale din sectorul bugetar, Confederația solicită implicarea sa în soluționarea problemei enunțate pentru urgentarea rectificării Legii bugetului de stat pentru anul 2021, asigurând alocarea mijloacelor financiare necesare pentru acordarea premiului anual salariaților din sectorul bugetar pentru rezultatul anilor 2020 și 2021.

Potrivit sindicaliștilor, art.211 al Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar stabilește în alin.(1): „Personalul din unitățile bugetare poate beneficia de premiu anual pentru rezultatele activității în anul de gestiune, proporțional timpului efectiv lucrat în anul respectiv”.

Cu toate acestea, în anul 2020, prin Hotărîrea de Guvern nr.811/2020 privind acordarea premiului anual personalului din unitățile bugetare pentru rezultatele activității în anul 2019 și abrogarea Hotărîrii Guvernului nr.180/2013 cu privire la plata premiului anual personalului din unitățile bugetare, a fost acordat premiul anual doar pentru rezultatele activității în anul 2019, iar pentru anul 2020 premiul în cauză nu a fost achitat.

În scrisoarea adresată de CNSM, de comun cu Federația Sindicală a Educației și Științei, Federația Sindicală „SĂNĂTATEA”, Federația Sindicatelor Angajaților din Serviciile Publice, Federația Sindicatelor din Moldova „SINDLEX” și Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură, se arată că la 19 aprilie 2021 Confederația a expediat în adresa Ministerului Finanțelor un demers, prin care a solicitat explicații referitor la achitarea premiului anual pentru rezultatele activității în anul 2020.

Guvernul Chicu a promovat noile condiții de acordare a premiului anual

În răspunsul oferit de Ministerul Finanțelor, se arată că prin Legea nr.257/2020 cu privire la modificarea unor acte normative au fost introduse modificări în actele normative care țin de politica salarială pentru anul 2021, inclusiv a fost amendat art.211 din Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

Inițiativa a fost promovată de Guvernul Chicu și votată în regim de urgență de deputații socialiști și cei ai Paridului Șor, pe 16 decembrie 2020.

Sindicaliștii susțin că legea, în redacția modificată, nu prevede dreptul de a beneficia de premiu anual pentru rezultatele anului 2020. Noile condiții de acordare a premiului anual, stabilite prin Hotărîrea Guvernului nr.984/2020 cu privire la modificarea și abrogarea unor hotărîri ale Guvernului, însă, se pun în aplicare începînd cu 1 ianuarie 2021.

Asta, deși anterior, printr-un aviz, sindicatele au propus modificări la Regulamentul privind modul de plată a premiului anual personalului din unitățile bugetare, așa, încât premiul anual pentru rezultatul activității anului 2020 să se acorde în luna februarie 2021, iar premiul anual pentru rezultatul anului 2021 și ulterior, pentru anii următori, să se acorde în luna decembrie a anului de gestiune.

Plata premiului anual nu este prevăzută nici în bugetul de stat pentru 2021

Pornind de la explicațiile oferite, salariații-membri de sindicat din sectorul bugetar se află în incertitudine cu privire la acordarea premiului anual, inclusiv și pentru rezultatul anului 2021.

Totodată, în răspunsul oferit s-a remarcat că la elaborarea proiectului bugetului de stat pentru anul 2021 nu au putut fi identificate mijloacele financiare necesare pentru acordarea premiului anual pentru rezultatele activității desfășurate în anul 2021 și, respectiv, în angajamentele de politici salariale ale bugetului de stat pentru anul 2021 nu se regăsesc mijloace ce ar ține de achitarea acestuia, susțin sindicatele.

Menționăm că în sistemul bugetar muncesc în prezent circa 180.000 de angajați, iar plata primelor anuale ar necesita câteva sute de milioane lei efort bugetar.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.