Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a expediat un demers către președintele țării, CEC, Procuratură, Guvernului. Potrivit demersului, membrii CALM solicită ”oprirea presiunilor asupra APL și neimplicarea organelor de control ale statului în campania electorală”.
CALM declară că mai mulți primari s-au plâns că sunt supuși mai multor controale inopinante din partea diferitor organe de anchetă și control la indicația unor deputați și concurenți electorali.
În acest sens, CALM solicită:
1. Președintelui Republicii Moldova, în conformitate cu Rezoluția Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei nr. 436/2019, să recunoască controlul administrativ excesiv asupra APL drept chestiune de interes național ce vizează securitatea statului. În acest sens, solicităm includerea acestei chestiuni pe agenda Consiliului Suprem de Securitate și dată aprecierea corespunzătoare acțiunilor organelor MAI, CNA, Inspecția Financiară, ANI etc, în raport cu APL, aleșii locali și autonomialocală.
2. Oprirea tuturor acțiunilor de intimidare și presiune asupra primarilor și administrației publice locale din partea organelor MAI, CNA, Ministerului Finanțelor, ANI și altor autorități ale statului cu funcții de anchetă sau control.
3. Suspendarea imediată a tuturor controalelor din partea organelor de control și anchetă înraport cu reprezentanții APL, inclusiv a celor inițiate recent la indicația concurenților electorali, până la finalizarea campaniei electorale și/sau corelarea cadrului legal naționalla standardele și recomandările Consiliului Europei.
4. Comisia Electorală Centrală să dea apreciere situației date prin prisma legislației electorale, sub aspectul corespunderii și limitelor admisibile acțiunilor respective aleorganelor de control/anchetă ale statului și concurenților electorali în raport cu autoritățile publice locale/primarii.
5. Concurenților electorali să se distanțeze, condamne și să ia atitudine tranșantă față deastfel de acțiuni abuzive din partea unor instituții ale statului.
6. Consiliului Europei și altor parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova să monitorizeze atent cazurile respective și situația în domeniul APL, inclusiv respectarea angajamentelor internaționale ale Republicii Moldova din domeniul democrației locale.
7. Viitorului Guvern și Parlament, în conformitate cu Recomandare nr.436 din 04.04.2019 al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei și Foaia de Parcurssemnată recent de Guvernul Republicii Moldova privind implementarea recomandărilor Consiliului Europei, să revizuiască cadrul legal respectiv, prin care să fie redus controluladministrativ, eliminat orice abuz, amestec și presiune politică asupra APL, inclusiv înperioada electorală.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.