Acasă Justiţie Ultima decizie scandaloasă a judecătorului Pahopol, instalat de Dodon în fruntea CSM....

Ultima decizie scandaloasă a judecătorului Pahopol, instalat de Dodon în fruntea CSM. A lăsat un investitor străin fără afacere

0

Anunțul de azi dimineață privind numirea lui Anatol Pahopol a stârnit mai multe critici. Majoritatea sunt legate de deciziile de judecată suspecte emise de acesta în anii precedenți. Ultima hotărâre scandaloasă de judecată adoptată de Pahomol a lăsat un investitor străin fără afacere și un bun imobil din centrul Capitalei pentru care compania slvoenă a plătit 500 000 de euro.

Compania „A5 Plus Nepremicnine… din Slovenia a cumpărat în 2016 un imobil de pe adresa Veronica Micle, nr. 2, pentru care a plătit 500 000 de euro. În Registrul bunurilor imobile, acesta figura ca neavând nicio interdicție de vânzare, ba mai mult, reprezentanții Moldinconbank au dat asigurări: „contractul de vânzare – cumpărare este perfect legal”.

Pe 26 martie 2020 trei judecători de la Curtea de Apel, printre care și noul interimar al CSM Anatol Pahopol, a decis să anuleze contractul de vânzare-cumpărare a imobilului de către compania slovenă. În urma acestei decizii, „A5 Plus…”, urmează să predea bunul către compania Liga-2, aceasta din urmă fiind datoare cu peste 72 000 000 lei către B.C. Moldinconbank. În documentul emis de către magistrați nu se menționează absolut nimic despre companiile intermediare care au preluat anterior imobilul, companii care au legătură cu raiderul Veaceslav Platon. Mai mult, prin această încheiere, magistrații lasă și banca fără bunul luat în gaj de la Liga-2, dar și fără bani, pentru că este obligată să achite 500 000 euro companiei din Slovenia. 

În același timp, magistrații nici nu au reținut argumentele că „A5 Plus…” a achitat timp de 4 ani impozite pe acest bun, anumite servicii de mentenanță, pază, dar și efectul inflației, așa că au dispus să fie restituiți exclusiv banii care au fost achitați în 2016.

Straniu este că judecătorii de la Curtea de Apel au luat această decizie în timp ce în R. Moldova a fost declarată oficial „Stare de urgență” din cauza pandemiei Covid – 19. Astfel, au fost închise frontierele pentru cetățenii străini și au fost sistate toate zborurile. O copie a deciziei de judecată nu a fost expediată investitorului din Slovenia, în schimb, li se cere să predea bunul imobil. Mai grav este că reprezentanții companiei „A5 Plus…” sunt limitați în dreptul de a se apăra, pentru că ei nu pot ajunge fizic în R. Moldova, unde mai pui că s-a încălcat și acordul privind protejarea investițiilor semnat între R. Moldova și Slovenia.  

În contextul situației create, reprezentanții „A5 Plus…” au rămas și fără banii investiți, dar și fără imobil. Aceștia susțin că vor încerca să-și facă dreptate în R. Moldova și vor solicita o revizuire a deciziei instanței și o interpretare a Curții Constituționale. Asta imediat după ce se vor deschide frontierele. De asemenea, aceștia nu exclud că vor depune o plângere și la procuratură. În cazul în care nu își vor obține dreptatea în R. Moldova, investitorii sloveni nu exclud că vor ataca R. Moldova la Curtea de Arbitraj de la Stockholm și CEDO.

Din cei trei judecători, doi magistrați, au solicitat deja să li se dea acordul pentru a pleca din sistem. Una dintre aceste cereri chiar se află pe masa președintelui R. Moldova, Igor Dodon iar al treilea a aajuns interimar la Consiliul Superior al Magistraturii. 

De precizat este că, în cazul unei decizii nefavorabile, statul R.Moldova ar putea fi obligat să achite despăgubiri imense.

Decizia Curții de Apel o puteți citi mai jos:

Decizie judecată Curtea de … by Pavel Maftei on Scribd

Conform anticorupție.md, Anatolie Pahopol este judecător din 1995, prima instanţă la care a fost angajat fiind Judecătoria sectorului Râşcani din Capitală. În 2005, a fost numit prin transfer magistrat la Curtea de Apel Chişinău, instanţă în cadrul căreia a activat până în prezent.

Magistratul a făcut parte din completul de judecată care a examinat litigiul Intercomsoft LTD, controlată de omul de afaceri Boris Birştein, şi Întreprinderea de stat Registru. În 2012, Curtea de Apel Chişinău a obligat CRIS Registru să achite un prejudiciu de circa şapte milioane de dolari companieiDecizia a scandalizat opinia publică. Atunci, fostul premier Vlad Filat a dat indicaţii reprezentanţilor Ministerului Justiţiei să intervină în acest caz şi să conteste decizia la CSJ. Ulterior, CSJ a lăsat însă în vigoare decizia Curţii de Apel Chişinău. În urma unei cereri de revizuire, dosarul a fost întors la Curtea de Apel Chişinău, iar un nou complet de judecători, printre care şi Nina Cernat, a casat hotărârea primei instanţe şi a decis scoaterea de pe rol a cererii depuse de Intercomsoft LTD.

Anatolie Pahopol a avut în 2019 un salariu de peste 343 de mii de lei, iar soţia sa, avocată, peste 147 de mii de lei. Alţi 459 de mii de lei au constituit pensia magistratului. Cei doi sunt proprietarii a două terenuri. Soţii Pahopol au în proprietate două vile.

sursa: deschide.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.