Autoritatea Națională de Integritate (ANI) nu l-a întrebat pe deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco, din ce resurse a întors datoria de 450 de mii de lei, sumă pe care a luat-o împrumut de la „Exclusiv Media” SRL, și nici nu l-a sancționat pentru că nu a indicat tranzacția în declarația de avere pentru anul respectiv. Inspectorul de integritate care a efectuat controlul pe acest caz susține că împrumutul a fost restituit în decursul aceluiași an, astfel că deputatul nu era obligat să-l declare, iar ca urmare, controlul a fost încetat, scrie moldocacurata.md.
ANI a publicat actul de constatare pe numele deputatului socialist Vladimir Odnostalco, întocmit la data de 5 martie 2021, după ce controlul fusese inițiat la sesizarea unui alt deputat, Iurie Reniță. Acesta reclamase faptul că Odnostalco a luat, în 2016, un împrumut de 450 de mii de lei de la compania „Exclusiv Media” SRL, fondată de liderul fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, și că nu a indicat în declarațiile sale de avere ulterioare faptul că a beneficiat de această sumă. Reniță a solicitat ANI să verifice averea deputatului socialist pentru anii 2016-2019, la fel ca și pe a altor deputați PSRM, în sesizări similare, care au beneficiat de asemenea împrumuturi. Potrivit lui, aceste operațiuni ar fi avut legătură cu așa-numitul „dosar Bahamas” – schemă prin care, în 2016, campania electorală a lui Igor Dodon pentru alegerile prezidențiale ar fi fost finanțată ilegal din Federația Rusă.
450 de mii de lei „pentru necesități curente” – returnate în decurs de trei luni
În actul de constatare, semnat de inspectorul de integritate Victor Rența, se confirmă existența împrumutului de 450 de mii de lei, „pentru necesități curente”, făcându-se trimitere la o scrisoare a Procuraturii Anticorupție din 23 octombrie 2020, la care s-a anexat dispoziția de plată din 22 aprilie 2016 din partea „Exclusiv Media” SRL către Vladimir Odnostalco. Suma a fost calificată de către inspectorul de integritate ca „venit net”. Totodată, se menționează că banii au fost returnați la data de 14 iulie 2016, fiind luată în calcul de către inspectorul de integritate în calitate de „cheltuială suportată”.
Ulterior, inspectorul de integritate a recurs la o simplă operație aritmetică, scăzând cheltuielile totale ale deputatului pe perioada verificată, care s-au ridicat la 741 317 de lei, din veniturile totale, de 1 281 850 de lei. Inspectorul a constatat că veniturile depășesc cheltuielile cu 540 532 de lei și a concluzionat că: „nu s-a constatat că între averea dobândită de către subiectul declarării, Vladimir Odnostalco, și soția acestuia, pe parcursul exercitării funcției de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, în perioada 01.01.206 și respectiv 09.03.2019-22.09.2020, și veniturile acestuia obținute în aceeași perioadă nu există o diferență substanțială, precum și nu s-a constatat existența unei bănuieli rezonabile privind săvârșirea unei infracțiuni sau încălcarea legislației fiscale”, după cum se arată în actul de constatare. Astfel, procedura de control al averii și intereselor lui Vladimir Odnostalco a fost încetată.
Inspector de integritate: „Nu avea obligația să menționeze împrumutul contractat, deoarece la data depunerii declarației datoria era rambursată”
MoldovaCurata.md a solicitat inspectorului de integritate să explice de ce, totuși, deputatul nu a fost sancționat pentru nedeclararea împrumutului și de ce nu s-a clarificat care au fost resursele din care deputatul a reușit să-l returneze în timp atât de scurt. În răspunsul acestuia se argumentează că, potrivit „Dispoziției de plată nr.00058, la data de 22.04.2016, Vladimir Odnostalco a ridicat împrumutul de 450 000 lei de la „Exclusiv Media” SRL și la data de 14.07.2016, conform Dispoziției de plată nr.000000129, l-a restituit”, astfel că, potrivit argumentelor inspectorului de integritate al ANI, deputatul „nu avea obligația să menționeze împrumutul contractat, deoarece la data depunerii declarației datoria era rambursată”.
Odnostalco nu a fost solicitat nici măcar să se pronunțe în cadrul acestui control, iar inspectorul de integritate a explicat că „în cazul în care se constată că persoana supusă controlului deţine şi alte bunuri decât cele înscrise în declaraţia de avere şi interese personale ori se constată diferenţe substanţiale între veniturile declarate şi averea deținută, inspectorul de integritate îi solicită informaţii şi dovezi privind justificarea acestei diferențe şi are obligaţia de a o invita pentru a prezenta un punct de vedere. (…) Subiectul controlului nu a înregistrat în perioada supusă controlului alte bunuri decât cele înscrise în declaraţia de avere şi interese personale și nu s-a stabilit diferență substanțială, prin urmare, nu i-a fost solicitat punctul de vedere”, potrivit răspunsului primit de MoldovaCurata.md.
Anterior, jurnaliştii de investigaţie au dezvăluit o schemă prin care la PSRM ajungeau bani din zone off-shore sau de la persoane dubioase. Rise Moldova a scris că PSRM ar fi beneficiat de sponsorizări de milioane de lei, proveniţi dintr-o afacere secretă cu o companie off-shore din Bahamas, conectată la Federaţia Rusă. Compania a făcut un transfer de peste 30 de milioane de lei, iar banii au intrat în Moldova cu câteva luni înainte de prezidenţiale, prin intermediul „Exclusiv Media”. În baza unor contracte de împrumut, milioane de lei au ajuns din această companie la mai multe persoane apropiate partidului şi sponsori ai acestuia. Deşi provine din Bahamas, contractul de împrumut semnat de off-shore şi firma lui Furculiţă a fost redactat în rusă şi engleză, iar toate litigiile provocate de contract sunt reglementate de legislaţia materială şi procesuală a Federaţiei Rus. PSRM a beneficiat constant de donaţii generoase din partea angajaţilor Exclusiv Media. Aceştia au donat, spre exemplu, aproximativ câte 85.000 de lei în cadrul campaniei electorale din 2014.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.