De când Parteneriatul Estic a fost lansat de către Uniunea Europeană Republica Moldova a avut de câştigat. Declarația a fost făcută de preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru Relaţiile cu Republica Moldova, europarlamentarul Siegfried Mureşan într-un interviu pentru TVR Moldova, transmite SafeNews.md.
„De când Parteneriatul Estic a fost lansat de către Uniunea Europeană Republica Moldova a avut de câştigat. Republica Moldova este astăzi mai aproape de UE, export mai mult în spaţiul comunitar, import mai mult dinspre UE, are legături economice, cultural de la om la om mult mai strânse decât în 2008 atunci când era lansat Parteneriatul Estic.
Schimbul economic cu UE înseamnă investiţii europene în Republica Moldova, companii care vin şi crează locuri de muncă, plătesc salarii cetăţenilor care sunt angajaţi.
Avem libera circulaţie pentru cetăţenii Republicii Moldova. Avem mult mai mulţi cetăţeni ai republicii Moldova care şi-au găsit locuri de muncă în UE. Sigur că mi-aş dori ca câţi mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova să poată câştiga cât mai bine acasă, să nu fie nevoiţi să plece la muncă în alte ţări. Legăturile cetăţenilor Republicii Moldova cu Europa sunt mai strânse decât oricând şi ei au de câştigat. S-a făcut mult când la Chişinău au existat guverne care şi-au dorit apropierea de Uniunea Europeană.
Guverne care şi-au dorit reformarea şi modernizarea Republicii Moldova. Când Maia Sandu a fost prim-ministru a făcut în scurt timp reforme care au dus la deblocarea asistenţei financiare din partea Uniunii, blocate timp de trei ani de guvernul premergător. UE va dori întotdeauna relaţii cât mai strânse cu Republica Moldova, vom dori să ajutăm cât mai mult cetăţenii Republicii Moldova.
Cât de mult facem depinde şi de angajamentul autorităţilor de la Chişinău şi de dorinţa de reform la Chişinău. Cât ţine de relaţiile bilateral la moment, eu sunt prudent dar optimist. Cel mai important semnal dinspre Republica Moldova a fost dat la alegerile prezidenţiale din 2020, când oamenii în marea lor majoritate au spus că vor un stat modern, reformat, un stat în care să domnească legea un stat în care este combătută corupţia, cu justiţie corectă şi au votat candidatul care propune aceste lucruri. Iar candidatul care a vrut o Republică Moldova slabă, izolată şi subordonată unor politicieni şi interese a pierdut. Acest vot exprimat de oameni a fost semnalul cel mai important pentru UE.
Cetăţenii Republicii Moldova au ales un preşedinte care se care se bucură de încrederea partenerilor internaţionali şi aceasta înseamnă că va exista şi mai mult sprijin pentru Chişinău în perioada următoare. România de exemplu prin chiar preşedintele Klaus Iohannis, a promis la finele anului 2020, a promis 400 de mii de doze de vaccine. UE instituie acum un mechanism prin care să faciliteze donarea de vaccine şi dinspre alte state member ale Uniunii spre Republcia Moldova. România este vârful de lance am fost prima ţară care a donat şi vom fi întotdeauna ţara care va ajuta cel mai mult Chişinăul, dar dacă şi alte ţări vor să doneze UE va facilita acest lucru.
Faptul că astăzi Republica Moldova este conduse de către un preşedinte care se bucură de încrederea partenerilor internaţionali aduce cu sine beneficii pentru cetăţenii Republicii Moldova.
Preşedintele este însă doar conducătorul statului, pentru modernizarea Republicii Moldova este nevoie şi de un Guvern care să implementeze reforme. Din păcate în Parlamentul dizolvat au predominat politicieni care doreau să submineze statul. Sunt optimist pentru că puterea este acum la cetăţeni”, a declarat Siegfried Mureşan, europarlamentar PPE.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.