Comisia de anchetă constituită în Parlament pentru a examina situația de la Întreprinderea de Stat „Calea Ferată a Moldovei” (CFM) a stabilit delapidări de cel puțin 1,5 miliarde de lei în perioada anilor 2010 – 2020. Potrivit președintelui Comisiei parlamentare de anchetă, deputatului socialist, Oleg Lipski, la întreprindere au avut loc furturi masive de motorină, dar și contractele încheiate pentru achiziționarea pieselor de schimb au fost păguboase pentru CFM, în unele cazuri fiind vorba de prețuri triple de achiziție în comparație cu cele de pe piață.
Cu toate acestea, doar „câțiva muncitori care au furat șurubelnițe de cinci lei” au ajuns să fie condamnați în instanțele de judecată.
Totodată, conducerile întreprinderii din ultimii zece ani au făcut investiții care nu au mai fost răscumpărate, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, în cazul construcției căii ferate de la Giurgiulești, care a „înghițit” peste 500 de milioane de lei, dar nu funcționează nici acum.
În prezent, Întreprinderea de Stat „Calea Ferată a Moldovei” are datorii de peste 800 de milioane de lei, dintre care 106,5 milioane – la plata salariilor pentru cei circa 6 500 de angajați, care nu și-au văzut retribuțiile începând cu luna decembrie 2020.
„CFM moare, merge spre faliment”, a atenționat vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, membru al Comisiei de anchetă care nu a semnat raportul propus de către această structură în plenul Parlamentului.
Potrivit lui Slusari, banii de la CFM au fost delapidați prin câteva scheme și a reprezentat „vacă de muls” pentru mai multe clanuri politice, mai ales începând cu anul 2010.
Schemele ar fi fost „perfecționate” pe timpul lui Vlad Plahotniuc, dar și după preluarea puterii de către socialiști situația la CFM nu s-a îmbunătățit.
Slusari nu a semnat raportul, deși apreciază „95% din informațiile” incluse în document, cerând declararea CFM drept obiectiv de importanță strategică ce trebuie să fie trecut în gestiunea directă a Guvernului și acordarea subvențiilor de către stat pentru plata salariilor pentru angajații întreprinderii.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.