Pentru retragerea miliardului de dolari din băncile moldoveneşti în 2014-2015 trebuie traşi la răspundere cei care au fost implicaţi în acest proces, a declarat miercuri ambasadorul UE în Republica Moldova Peter Michalko.
Potrivit Infotag, în cadrul „mesei rotunde” a Băncii Naţionale a Moldovei, organizată la distanţă, pe tema: Rolul unei bănci centrale în modernizarea societăţii – provocări în economiile emergente”, Michalko a spus că întoarcerea banilor retraşi din sistemul bancar este un test pentru reputaţia internaţională RM.
Diplomatul a vorbit despre asistenţa Uniunii Europene, oferită de BNM în realizarea reformelor radicale în sectorul bancar, în implementarea recomandărilor şi standardelor BASEL-III.
„Toate acestea au ajutat autorităţii de reglementare să cureţe sectorul bancar şi să obţină durabilitate şi transparenţă. Este important ca reformele din acest sector important să continue, ceea ce îl va face şi mai atractiv pentru investitorii străini”, a spus Michalko.
În discursul său, şi-a exprimat regretul cu privire la încercările de utilizare a capitalului Băncii Naţionale de către stat.
„Progresul realizat de BNM în sectorul bancar trebuie păstrat şi consolidat, deoarece s-a plătit un preţ incredibil pentru realizarea acestuia”, a spus Michalko.
El a exprimat speranţa că clasa politică a Moldovei va putea stabili un dialog interesat cu privire la modernizarea ţării, la depolitizarea instituţiilor de stat şi la reforma sistemului judiciar.
„Este inacceptabil să pierdem progresul realizat în sectorul bancar în ultimii trei sau patru ani, deoarece pentru restabilire va fi nevoie de încă 10 ani”, a spus diplomatul.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.