Președinta Comisiei de anchetă „Laundromat”, deputata Inga Grigoriu, susține că Procuratura Generală ezită să ofere răspuns la mai multe întrebări ale deputaților privind spălarea banilor proveniți din jurisdicții străine prin Republica Moldova. Acest fapt se întâmplă deși au fost adresate un șir de întrebări și a fost solicitat procuraturii să depună tot efortul pentru a prezenta răspunsurile la cele mai importante întrebări. Despre asta, Inga grigoriu a vorbit în cadrul unei conferințe de presă, organizată astăzi.
Subiectul principal al conferinței a fost modul de interacțiune a Procuratorii R. Moldova cu Comisia parlamentara de anchetă ce investighează spălările de bani, pentru anii de referința 2010-2014, cât și alte circumstanțe noi apărute in procesul elucidării evenimentelor.
„Procuratura Republicii Moldova se eschivează în a ne da răspunsuri la întrebări formulate încă în luna februarie. Nu avem răspunsuri datate cu 1 februarie, 2 februarie. Dar aceste demersuri pentru noi sunt esențiale. Răspunsurile la aceste întrebări pe care noi le-am pus Procuraturii fie la Procuratura Anticorupție, fie Procuratura Generală, va forma într-un final o concluzie importantă a raportului pe care acum îl scriem. Altfel vor fi prezentate informații puține, informații neconsistente și pe care le-ați citit până acum în presă. Ținând cont de faptul că avem noi circumstanțe am investigat fenomenul în profunzime. Avem peste 160 de demersuri pe care le-am depus și le-am înaintat instituțiilor statului. Întrebările țin de evenimentele care au avut loc nu demult.” a precizat Grigoriu.
În acest context, Grigoriu a solicitat procuraturii să depună tot efortul pentru a prezenta răspunsurile la cele mai importante întrebări invocate de comisie, încă din luna februarie:
• Cine din procurori pe parcursul anului 2020 a exercitat urmărirea penală în această cauză și cine la momentul actual exercită urmărirea;
• Câte persoane pe parcursul anului 2020 până în prezent au fost puse sub învinuire în această cauză?
• Câte persoane pe parcursul anului 2020 până în prezent au fost scoase de sub urmărire penală în această cauză?
• Câte persoane la momentul de față figurează în calitate de bănuiți/învinuiți în această cauză penală?
• Câte acțiuni de urmărire penală au fost efectuate pe parcursul anului 2020
• Câte măsuri asiguratorii au fost aplicate pe parcursul anului 2020 până în prezent pe bunurile bănuiților/învinuiților?
• Câte cereri de comisii rogatorii au fost întocmite pe parcursul anului 2020 până în prezent în adresa țărilor de unde au fost transferați banii și în care au fost transferați banii?
• Câte reamintiri sau actualizări au fost remise pe parcursul anului 2020 către țările către care anterior (până în 2020) au fost remise cereri de comisii rogatorii pentru a urgenta efectuarea acestor acțiuni?
• Câte răspunsuri sau cereri de concretizare au parvenit pe parcursul anului 2020 până în prezent de la statele care au fost anterior sesizate prin cereri de comisie rogatorie?
• Câte persoane din Republica Moldova au lichefiat bani pe teritoriul Republicii Moldova și câte din aceste persoane au fost atrase în proces și li s-a dat statut procesual?
• Dacă banca vizată a avut sau are careva statut procesual în această cauză?
• Dacă a avut sau are la moment careva statut procesual în această persoane expuse politic ori persoane publice?
• De câte ori cauza penală a fost solicitată la control la procurorul ierarhic superior, inclusiv dacă a fost supusă controlului din partea Procuraturii Generale în cadrul controlului efectuat în perioada 10.12.2019-15.01.2020
• Câte persoane au avut statut de bănuit/învinuit în această cauză penală, câte au fost scoase de sub urmărire penală, câte au fost trimise cu rechizitoriu în instanța de judecată pentru acțiuni de spălare de bani și câte persoane la moment au statut procesual.
• Ce a servit temei pentru adoptarea ordonanțelor care prevăd scoaterea de sub urmărire penală a judecătorilor anchetați pentru complicitate la spălarea de bani în dosarul „Laundromat”?
• Au fost prezentate probe care au stat la baza emiterii acestor ordonanțe?
• Câți procurori au emis ordonanțe privind scoaterea de sub urmărire penală a celor 14 judecători?
• Au fost coordonate cele 14 ordonanțe cu procurorul general? Există vreun act (proces verbal) care demonstrează poziția Procurorului general în concordanță cu ceilalți procurori? Au fost formulate indicații procurorului ierarhic inferior?
Tot astăzi, Grigoriu a precizat faptul că în cadrul cercetărilor au fost descoperite noi scheme cu implicarea unor instituții care până acum nu au figurat în anchetă.
„S-au descoperit noi scheme, noi instituții financiare participante. Scheme care din păcate nu se finalizează. Vrem să contrapunem faptele și vrem să înțelegem cât R. Moldova va mai fi folosită în astfel de operațiuni”, a declarat Inga Grigoriu.
Totodată, Grigoriu mai susține că actualul procuror general, Alexandr Stoianoglo este autorul unei legi care a făcut posibilă spălătoria de bani.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.