Lipsa unui Guvern plenipotenţiar ar afecta economia ţării noastre, iar corupţia ar putea creşte. De această părere este expertul economic Roman Chirca. Iar unii comentatori politici sunt de părere că lipsa unui Executiv cu drepturi depline ar aprofunda şi mai mult criza politică. De cealaltă parte, experţii în dreptul constituţional susţin că şeful statului are toate pârghiile de a dizolva actualul Legislativ, însă nu înainte de a se consulta cu fracţiunile parlamentare, relatează TRM.
Expertul economic Roman Chirca susţine că există trei scenarii care planează asupra economii dacă în viitorul apropiat nu va fi votat un Guvern funcţional.
„Lipsa unei administraţii centrale care ar putea purta dialog cu partenerii externi, asta înseamnă şi programul de vaccinare şi programul de asistenţă financiară, incapacitatea administrativă care se rodează în timp din lipsa unui plenipotenţiar, decizii administrative reduse, cred că şi creşterea corupţiei”, a opinat expertul economic Roman Chirca.
Totodată, comentatorul politic Valeriu Reniţă a declarat că lipsa unui Executiv plenipotenţiar ar aprofunda şi mai mult criza politică. El nu exclude totuşi că va fi votată candidatura propusă de majoritatea parlamentară.
„Am văzut că toate partidele practic sunt împotriva declanşării alegerilor anticipate şi probabil cu rezultatul ăsta se va face următorul pas, de a învesti un nou guvern, un guvern socialist. Dacă totuşi acest guvern nu va fi învestit, înseamnă că intrăm într-o perioadă foarte şi foarte complicată cu un viitor destul de nebulos”, consideră comentatorul politic Valeriu Reniţă.
De altă parte, atât fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Victor Puşcaş, dar şi expertul în drept constituţional, Teodor Cîrnaţ, susţin că după a doua tentativă eşuată de numire a unui Guvern, şeful statului Maia Sandu poate declanşa procedura de dizolvare a Legislativului, nu înainte însă de a avea consultări cu fracţiunile parlamentare.
„Eu sunt de părerea că s-au întrunit condiţiile formale în baza cărora preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, poate să purceadă la dizolvarea Parlamentului de legislatura a 10-a, şi anume, s-au consumat cele trei luni de zile de la momentul când a demisionat Guvernul Chicu. Doi, s-au consumat cele două tentative de învestire în funcţie a Guvernului”, a menţionat expertul în drept constituţional Teodor Cîrnaţ.
„Preşedintele poate ajunge la concluzia că s-a consumat a doua tentativă de formare a Guvernului şi este în drept, conform articolului 85 din Constituţie, să înceapă procedura de dizolvare a Parlamentului. Conform articolului 85, aliniatul 1, din Constituţie, preşedintele, înainte de a se adresa la Curtea Constituţională, este obligat să consulte fracţiunile parlamentare pe problema dizolvării Parlamentului”, constată Victor Puşcaş, fost preşedinte al Curţii Constituţionale.
Între timp, Curtea Constituţională trebuie să examineze sesizarea socialiştilor, asta după ce miercuri au atacat decretul preşedintelui Maia Sandu privind numirea Nataliei Gavriliţa la funcţia de prim-ministru din data de 27 ianuarie. Motivul invocat este faptul că decretul nu a fost publicat în Monitorul Oficial.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.