Acasă Justiţie Ex-judecător constituțional despre sesizarea socialiștilor la CCM: ” Nu poate fi examinată...

Ex-judecător constituțional despre sesizarea socialiștilor la CCM: ” Nu poate fi examinată în fond și urmează a fi declarată inadmisibilă”

0

Sesizarea depusă miercuri de deputații socialiști privind controlul constituționalității Decretului Președintelui Republicii Moldova nr. 25-IX din 27 ianuarie 2021 nu poate fi examinată în fond și urmează a fi declarată inadmisibilă. De această părere este fostul judecător constituțional și ex-procuror general al R. Moldova, Corneliu Gurin. Mai mult, într-un comentariu pentru SafeNews.md juristul susține că în acest sens există mai multe argumente.

În opinia mea, Sesizarea din 24.03.2021 privind controlul constituționalității Decretului Președintelui Republicii Moldova nr. 25-IX din 27 ianuarie 2021 nu poate fi examinată în fond și urmează a fi declarată inadmisibilă, a declarat Gurin pentru SafeNews.

În acest sens, ex-judecătorul constituțional a ținut să prezinte câteva argumente, care potrivit dânsului ar trebui să stea la baza unei hotărâri adoptate de magistrații Curții Constituționale.

În primul rînd, conform Legii cu privire la Curtea Constituțională și Codului jurisdciției constituționale, în activitatea sa Curtea Constituțională examinează în exclusivitate probleme de drept. Sesizarea se bazează însă pe circumstanțe de fapt, pe declarații și invocă ”mimarea” unor proceduri, iar aceste circumstanțe nu ar constitui probleme de drept.
În al doilea rînd, actul contestat – Decretul Președintelui Republicii Moldova  nr.25-IX din 27 ianuarie 2021 este un act normativ care și-a produs efectele, fiind consumat. În jurisprudența Curții Constituționale există cîteva hotărîri (HCC nr.8 din 20.05.2013, Nr.94 din 21.09. 2017 ș.a.) care menționează despre imposibilitatea intervenției ulterioare asupra unor acte al căror efect juridic s-a consumat. Actele consumate ar putea fi anulate (abrogate) ulterior, doar în cazul constatării unor vicii fundamentale, care ar atrage nulitatea absolută a actului (dar nu consider că poate fi cazul în discuție), susține ex-judecătorul constituțional Corneliu Gurin.

Un alt argument, potrivit lui Corneliu Gurin ar fi și faptul că invocarea nepublicării decretului de numire a Nataliei Gavriliță ar fi trebuit să aibă loc până la sau în timpul examinării în Parlament a chestiunii investiturii.

În al treilea rînd – momentul contestării, punerea la îndoială a Decretului Președintelui, invocarea nepublicării acestuia, – trebuie să aibă loc în termene optime, cînd o ”ilegalitate” poate fi oprită și efectele ei – înlăturate. Cu alte cuvinte – aceste proceduri ar trebui să aibă loc pînă la sau în timpul  examinării în Parlament a chestiunii investiturii. În acest caz însă: –
actele au fost depuse oficial și verificate prealabil;
– Parlamentul s-a întrunit în ședință plenară;
– la ședința Parlamentului erau prezenți 96 de deputați (inclusiv autorii sesizării);
– în cadrul dezbaterilor parlamentare nu a fost invocată neconstituționalitatea Decretului respectiv etc..,a punctat Gurin. 

Mai mult, Gurin susține că în momentul emiterii decretului Nataliei Gavrilița la funcția de premier, nu exista o majoritate parlamentară ”formalizată”.

Trebuie să observăm, că procedurile formale pentru consultarea inițială a Președintelui, desemnarea candidatului la funcția de Premier, consultarea candidatului cu reprezentații Parlamentului, solicitarea votului de investitură etc – nu sunt detaliat reglementate în Constituție și în legislația Republcii Moldova, dar la momentul emiterii Decretului nu exista o majoritate parlamentară ”formalizată” care să fi consultat cu Președintele Republicii Moldova un eventual candidat la funcția de Prim-ministru, a precizat fostul judecător constituțional.

Totuși, potrivit lui Corneliu Gurin, dacă totuși Curtea Constituțională va accepta pentru examinare în fond respectiva sesizare, aceasta ar putea fi respinsă, iar actul contestat să fie declarat constituțional, inclusiv pentru motivele  expuse mai sus.

SafeNews.md amintește că în seara zilei de miercuri, 24 martie, socialiștii au venit cu o nouă sesizare la Curtea Constituțională prin care reprezentanții formațiunii cer anularea primului decret prezidențial de desemnare a Nataliei Gavrilița în calitate de candidat la funcția de prim-ministru.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.