Acasă Justiţie LIVE// Soarta Creditului Rusesc, discutată, în continuare, la Curtea Constituțională

LIVE// Soarta Creditului Rusesc, discutată, în continuare, la Curtea Constituțională

0

Curtea Constituțională examinează şi la această oră cele trei sesizări depuse de deputații din opoziție privind soarta Acordului de împrumut, în valoare de 200 de milioane de euro, oferit țării noastre de Federația Rusă. Ședința Înaltei Curţi durează deja de aproape 8 ore. Magistraţii, dar şi deputaţii poartă măști.

De la începutul şedinţei, deputatul PAS Sergiu Litvinenco, care este autorul uneia dintre sesizări, a cerut recuzarea judecătorului Eduard Ababei de la examinarea sesizărilor pe marginea Acordului de împrumut. Parlamentarul și-a motivat solicitarea prin faptul că magistratul ar fi rusă cu ministrul Finanţelor, Serghei Pușcuța, cel care a fost negociatorul Acordului de credit cu Federația Rusă. După deliberări, cererea a fost acceptată de plenul Curții, iar judecătorul Eduard Ababei a părăsit sala de ședințe. Ulterior, şi socialistul Vasile Bolea a cerut recuzarea judecătorului Nicolae Roşca motivând că acesta a fost membru al Partidului Acțiune și Solidaritate, a participat la scrutinul din 2019 din partea blocului ACUM şi ar fI fost profesorul deputatului Sergiu Litvinenco. Deputatul a declarat că există dubii în ceea ce privește imparțialitatea judecătorului. De cealaltă parte, deputatul PAS Sergiu Litvinenco a menționat că argumentele prezentate de Vasile Bolea nu au bază juridică. După deliberări, plenul Curții Constituționale a respins solicitarea deputatului PSRM.

Ulterior, deputații din grupul parlamentar „Pro Moldova”, PAS și PPDA şi-au prezentat contestaţiile. Deputatul Sergiu Sîrbu a declarat că împrumutul rusesc nu a fost negociat şi nu există nici avizul ministerului Justitiei privind compatibilitatea acordului. În acelaşi timp, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco a susţine că unele prevederi ale acordului sunt dăunătoare pentru
Republica Moldova, iar deputatul PPDA, Liviu Vovc spune că în textul acordului au fost constatate încălcări atât de procedură la momentul etapelor de elaborare a acordului, cât și în textul acordului. De cealaltă parte, atât ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi cât şi socialistul Vasile Bolea susţin că sesizările deputaţilor sunt neîntemeiate şi politice.

Menționăm că în data de 23 aprilie, magistraţii Curţii Constituţionale au suspendat intrarea în vigoare a Legii care ratifică împrumutul rusesc de 200 milioane de euro. Decizia a fost luată ca urmare a sesizării depuse de deputatul grupului parlamentar „Pro Moldova” Sergiu Sîrbu. Potrivit lui, acordul atentează la suveranitatea naţională, iar unele prevederi contravin principiilor economiei de piaţă. Ulterior, şi reprezentanţii partidului Platforma Demnitate și Adevăr și cei ai Partidului Acțiune și Solidaritate au contestat la Curte acelaşi acord de împrumut cu Federația Rusă.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.