Săptămâna trecută Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a anunțat într-un comunicat de presă despre resursele financiare prevăzute la bugetul de stat sau din credite externe pentru achiziția de vaccin antiCovid-19, transmite SafeNews.md cu referire la mold-street.com.
În acel comunicat, Ministerul Sănătății susține că „pe parcursul anului 2020, au fost negociate și este aprobată suma de 212 mln. lei pentru procurarea vaccinului împotriva COVID-19 în cadrul proiectului Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, inclusiv este prevăzută suma de 30 mln. dolari pentru procurare de vaccinuri în proiectul Băncii Mondiale”.
Suma de 30 milioane de dolari este importantă și ni s-a părut cel puțin straniu că despre un asemenea credit de abia acum se anunță.
Așa că ne-am adresat direct la Oficiul Băncii Mondiale de la Chișinău, ca să aflăm că un astfel de credit nu a fost încă negociat și nici nu se știe valoarea exactă.
„Negocierile urmează să fie desfășurate în luna martie. Valoarea exactă va fi determinată în timpul negocierilor”, potrivit răspunsului oferit de Oficiul Băncii Mondiale.
Totodată, în răspus este specificat că această asistenţă va fi procesată în formă de finanţare adiţională la proiectul răspuns de urgenţă la COVID-19 care va fi implementat de aceeaşi unitate de implementare a proiectului din cadrul Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.
Curios este că Ministerul Sănătăţii a oferit aceleaşi răspunsuri, ca şi oficiul Băncii Mondiale.
Menţionăm că această unitate de implementare gestionează acum un împrumut total de 52,9 milioane de euro oferit Republicii Moldova de Asociația Internațională pentru Dezvoltare, parte a Băncii Mondiale, pentru a răspunde la provocările pandemiei de COVID-19.
De notat că Republica Moldova este ultima ţară din Europa, în care a început procesul de vaccinare a populaţiei şi autorităţile nu au iniţiat încă nicio procedură de achiiziţie a vaccinului împotriva Covid-19.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.