Compania Bemol Retail vine cu un mesaj „în contextul informațiilor care au fost publicate ieri de anumite surse media (publicații plătite) și având în vedere faptul că poziția companiei nu a fost solicitată de către unele dintre acestea, iar altele au publicat distorsionat mesajul sau poziția incompletă”. Aceasta se referă la acuzația venită din partea companiei Danube Logistics Holding BV, care acuză despre o presupusă tentativă de preluare ilegală a controlului asupra Portului Internațional Giurgiulești.
Potrivit companiei, în anul 2019, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, Dl. Thomas Moser a fost găsit vinovat de cauzare de prejudicii companiei Bemol Retail prin escrocherie și administrare ineficientă a acesteia (Decizia Curții de Apel Chișinău). În cadrul executării acestei hotărâri de reparare a prejudiciului în favoarea companiei Bemol, cazul a fost transmis spre executare unui executor judecătoresc. Dl. Thomas Moser și companiile sale au înaintat recurs împotriva acțiunilor procesuale ale executorului judecătoresc atât în Moldova cât și în Olanda și, respectiv, au pierdut aceste cazuri (Decizia Curții de Apel Chișinău-1, Decizia Curții de Apel Chișinău-2 și Decizia Curții din Amsterdam).
„În vederea eschivării de la executarea hotărârii judecătorești, Dl. Thomas Moser a părăsit Republica Moldova și continuă să manipuleze opinia publică, recurgând la metodele sale obișnuite – protecționism politic și dezinformare”, se arată în mesaj.
„Constatăm faptul că apelurile la implicarea instituțiilor statului în procedurile legale sunt contrare fundamentelor statului de drept și principiilor democrației. Condamnăm acest tip de abordare față de sistemul judiciar moldovenesc și instituțiile statului din partea Dlui Thomas Moser și a companiilor sale – ceea ce nu și-au permis în Olanda, după ce au pierdut în fața Curții din Amsterdam. Publicul și mass-media ar trebui să contracareze încercările politicienilor și ale puterii executive de a interveni în sistemul judiciar, deoarece astfel de acțiuni sau apeluri duc la subminarea bazelor statalității, statului de drept și democrației.
Nici aceste atacuri și încercări de manipulare, precum nici cele viitoare, nu ne vor opri, astfel cum nu ne-au putut opri nici cele precedente. Îl îndemnăm pe Dl. Thomas Moser să respecte Republica Moldova și legile ei”, se mai arată în mesajul companiei, care a enumerat șirul evenimentelor:
- În anul 2004, în baza unui Acord de investiții încheiat cu Guvernul Republicii Moldova, una dintre companiile din grupul de companii deținut de D-l R. Aliyev a devenit proprietarul Portului Giurgiulești. În cadrul îndeplinirii obligațiilor de investiții, până în 2011, aproximativ 52 de milioane de dolari SUA au fost investiți în dezvoltarea Portului.
- În 2011, abuzând de încrederea care i-a fost acordată, Dl. Thomas Moser și-a însușit în mod ilegal una dintre companiile care i-au fost încredințate spre conducere (Danube Logistics SRL, Portul Giurgiulești), trecând-o pe numele lui contra unei sume de 344 USD.
- Cu scopul de a returna Portul proprietarului său legal, acționarul grupului de companii, din care face parte Bemol Retail, a inițiat anumite procese de judecată și alte proceduri legale atât în Moldova, cât și în străinătate.
Anexe:
- Decizia Curții de Apel Chișinău din 12.11.2018:
https://cac.instante.justice.md/ro/pigd_integration/pdf/e0d8e588-71f4-e811-80d6-0050568b7027
- Decizia Curții de Apel Chișinău din 12.05.2020:
https://cac.instante.justice.md/ro/pigd_integration/pdf/9f12367d-968a-4bf2-8015-419336b88330
- Decizia Curții de Apel Chișinău din 03.11.2020:
https://cac.instante.justice.md/ro/pigd_integration/pdf/0bb8fb77-e60f-4899-9d1a-6106ec1505db
- Hotărârea judecătorească Amsterdam din 14.10.2020:
- Orig: https://www.mold-street.com/bma_userfiles/file/Decizie%20Amsterdam_14_10_2020_original.pdf
- Ro: https://www.mold-street.com/bma_userfiles/file/Decizie%2014%20octombrie%20Curtea%20din%20Amsterdam%20Danube%20vs%20Bemol%20traducere%20rom%201.pdf
Amintim că Danube Logistics Holding BV a condamnat, recent, „tentativa de preluare ilegală a controlului asupra Portului Internațional Giurgiulești”.
Precizăm că portul facilitează anual comerţul internațional al companiilor moldoveneşti cu peste 50 de state. Acesta este folsit, în special, pentru exportul produselor agricole şi importul produselor petroliere, cărbunelui, îngrăşămintelor şi materialelor de construcţie.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.