Magistratul Clima, care judecă excluderea candidatului Partidului „ȘOR” de la Hâncești, parte a încrengăturii socialiste a lui Dodon.
Printre magistrații de la Curtea de Apel Chișinău, care se vor pronunța pe marginea cererii Comisiei Electorale Centrale privind anularea înregistrării în campania electorală pentru alegerile parlamentare noi din Hâncești a candidatului Partidului „ȘOR”, Vitalie Balinschi, se numără și Vladislav Clima. Drumurile acestuia se intersectează cu persoane din anturajul lui Igor Dodon, liderul informal al PSRM. Magistratul Clima a intrat în vizorul presei pentru hotărâri controversate în dosare de rezonanță, precum cel cu anularea alegerilor din Chișinău, sau pentru averea sa, agonisită bănuitor de rapid, din surse neclare.
Clima, parte a încrengăturii socialiste?
Potrivit unor date, Vladislav Clima este cumătrul lui Maxim Lebedinschi, secretarul CEC, unul dintre promotorii hotărârii împotriva lui Vitalie Balinschi. Lebedinschi este, la rândul său, apropiat al actualului ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi. Ambii au lucrat la același birou de avocați – „Lebedinsky and Parteners”.
Faptul că până a fi numit secretar al CEC, Lebedinschi a fost consilierul președintelui Igor Dodon pe domeniul juridic ne spune multe.
La începutul acestui an, actualul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi i-a luat apărarea lui Clima care voia să fie promovat în funcție administrativă la CSJ.
Carieră fulminantă
Vladislav Clima este judecător din 2006, dar a înregistrat deja o carieră de succes. Creșterea carierei sale se datorează, probabil, și tatălui său, Nicolae Clima, fost judecător la CSJ și ex-președinte al CSM, fiind și unul din „pensionarii de lux” din sistemul de justiție, cu o pensie de 22 de mii de lei.
Vladislav Clima a fost vicepreședinte al Judecătoriei Ciocana, iar în februarie 2017 a fost numit de Igor Dodon în funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău. Magistratul a examinat câteva cazuri de rezonanță și a emis hotărâri controversate, în plus a reușit să se îmbogățească simțitor. Nu și fără ajutorul tatălui, după cum explica judecătorul.
Decizii controversate
Vladislav Clima a intrat în vizorul presei în iunie 2018. Atunci el a fost președintele completului de judecată de la Curtea de Apel Chișinău care a menținut hotărârea de anulare a alegerilor câștigate de liderul PPDA, Andrei Năstase. Peste doar un an, un alt complet de judecată, care îl avea tot pe Vladislav Clima în funcția de președinte, ia o decizie diametral opusă și îl declară pe Andrei Năstase primar al Chișinăului.
Avere crescută ca pe drojdii
Nu doar deciziile lui Vladislav Clima sunt controversate, ci și averea acestuia. „Ziarul de Gardă” scria într-o investigație publicată în iunie 2018 că avuțiile magistratului au crescut ca pe drojdii în timpul carierei sale, dar nu este clară sursa acestora. „În declarația cu privire la venituri și proprietate pentru 2009, depusă la trei ani de la accederea în funcția de judecător, prima disponibilă online, Clima indică o avere modestă: un venit anual, împreună cu soția sa, de 100 de mii de lei, un apartament de 70 m.p. și un automobil „Subaru Forester” fabricat în 2006”, nota „Ziarul de Gardă”. Același ziar nota că, peste opt ani, în 2017, o avere de milioane: două apartamente, un garaj, o casă de locuit nefinalizată, un Land „Rover Discovery Sport”, fabricat în 2015 și achiziționat în 2016 cu 38 de mii de euro și, un „Volkswagen Passat Comfortline”, fabricat și cumpărat în 2017 cu 20 de mii de euro. Aparent, una din sursele de venit ale magistratului este tatăl acestuia, care și-ar fi „jertfit” pensia pe un an de zile ca să i-o doneze feciorului să-și cumpere un automobil nou, potrivit unei investigații.
Dosare de milioane
Numele lui Vladislav Clima apare și în dosare de milioane. Despre unul dintre acestea s-a vorbit în vara anului trecut, fiind vorba despre încasarea unei sume de 700 de mii de dolari de la o companie off-shore din Panama în favoarea unei firme care avea legături strânse cu „Metalferos”.
sursa: deschide.md
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.