PSRM anunță că a luat act de anunțul făcut de președintele Maia Sandu de a desemna din nou candidatul la funcția de prim-ministru, Natalia Gavrilița. Potrivit socialiștilor, această decizie a fost anunțată după o „simulare a unor așa-zise consultări cu partidele, unde președintele a refuzat să țină cont de opinia partidelor din Parlament, cu excepția partidului pe care îl conduce din umbră, PAS”.
„Decizia anunțată în această seară încalcă grav Constituția și hotărârile recente ale Curții Constitutionale, care obligă președintele să desemneze candidatul propus de majoritatea parlamentară constituită. Totodată, președintele țării nu își poate permite sa dea calificative subiective deputaților din Parlamentul Republicii Moldova, nu își poate permite să o facă pe judecătorul, iar într-o democrație președintele nu își poate permite să anuleze rolul partidelor și să ignore voința majorității parlamentare. Dacă am merge pe logica Maiei Sandu, faptul că a fost membru al guvernului implicat in furtul miliardului și că a participat prin votul său la jefuirea țării, este la fel un motiv foarte serios să fie considerată lipsită de integritate și să nu poată ocupa o funcție în stat”, se menționează în comunicat.
PSRM susține că acțiunile Maiei Sandu reprezintă, la această etapă, „tentativă de uzurpare a puterii de stat”.
„La momentul în care va exista decretul de desemnare a premierului, emis oficial, președintele țării se va afla în afara Constituției și în plin proces de uzurpare a puterii în stat, ceea ce atrage după sine consecințe legale și politice. PSRM va ataca mâine la Curtea Constituțională decretul uzurpator emis de președintele țării. Până la pronunțarea unei decizii, vom cere conducerii Parlamentului să nu accepte convocarea ședinței pentru audierea persoanei desemnate ilegal pentru funcția de prim-ministru. Se va apela și la alte mijloace legale și democratice pentru a nu permite ca acest act de uzurpare a puterii de stat să fie pus în aplicare”, precizează socialiștii.
Potrivit lor, Maia Sandu pune Curtea Constituțională într-o „situație absurdă”, iar Înalta Curte „trebuie să ia act de faptul că Maia Sandu nu respectă nici Constituția, nici voința Parlamentului, fiind ghidată de niște frustrări personale, de interes partinic îngust și de opinii subiective”.
„Suntem siguri că Înaltă Curte poate doar să constate că deja a emis o hotărâre foarte clară pe tema desemnării premierului de către președintele țării, o hotărâre pe care șeful statului este obligat să o respecte și să nu inventeze pretexte și argumente de ordin subiectiv pentru încălcarea Constituției. Vom aștepta să vedem poziția Curții Constituționale față de sesizarea pe care o înaintăm, apoi vom anunța următorii pași pe care îi facem pentru a stopa acest act de uzurpare și de încercare de a anula rolul principalelor instituții ale statului democratic, rolul partidelor politice”, punctează PSRM.
Amintim că Maia Sandu a anunţat în această seară că o desemnează repetat pe Natalia Gavriliţă la funcţia de premier, aceasta deşi în Parlament a fost formată o majoritate parlamentară din deputaţii PSRM şi Şor, care a propus-o pe Mariana Durleşteanu la funcţia de premier.
Sandu şi-a argumentat decizia prin faptul că există dubii în privinţa celor 54 de deputaţi care au semnat pentru Mariana Durleşteanu, insinuând că unii dintre aceştia ar fi fost forţaţi să o susţină, iar alţii ar fi implicaţi în acte de corupţie.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.