Acasă Politic Ce spune Mariana Durleșteanu despre relația cu PSRM și cea cu Platon

Ce spune Mariana Durleșteanu despre relația cu PSRM și cea cu Platon

0

Mariana Durleșteanu este candidatul Partidului Socialiștilor la funcția de premier, care în condițiile în care va acumula 51 de semnături în susținerea sa din partea deputaților, va fi propusă președintei Maia Sandu pentru desemnare. Deja și Partidul Șor și-a anunțat sprijinul.

Potrivit sursei citate, candidatul propus de fracțiunea socialiștilor la funcția de prim-ministrul al țării a declarat că este „apolitică” și că „nu are treabă cu nici-un partid concret”, când am încercat să aflăm ce crede despre faptul că va susținută de PSRM și de Partidul Șor.

De la ministru al Finanțelor la șefă în cadrul grupului KMG

Mariana Durleșteanu a deținut anterior funcția de ministru al Finanțelor în guvernul Grecianîi în anii 2008-2009, dar și cea de ambasador al Republicii Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în anii 2004-2008.

Ulterior ea a activat timp de aproape doi ani în cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, iar apoi trece la compania petrolieră Kazmunaygaz International NV (anterior Grup Rompetrol NV), care este controlată de statul kazah și care operează și una dintre cele mai mari rețele de benzinării din Republica Moldova.

De asemenea, Mariana Durleșteanu a fost inclusă în topul Forbes România al celor mai influente femei.

Din septembrie 2013 și până la începutul anului 2016, Durleșteanu, a fost membru în Consiliul de Administrație al Moldindconbank, bancă care în acea perioadă era controlată de un grup de persoane și companii, care potrivit Băncii Naționale și procurorilor, acționau concertat și erau afiliate sau conectate la Veaceslav Platon.

Relația cu Platon

”La Moldindconbank am stat în Consiliul de Administrație în calitate de reprezentant al KazmunayGaz International (KMG) și nu al unor acționari. Aceasta pentru că noi când am venit în Moldova aveam aici o cifră de afaceri de 80 milioane de dolari, iar acum am ajuns la 260 de milioane de dolari”, declara Mariana Durleșteanu, în 2016, într-un interviu pentru Mold-Street.com .

„Am fost surprinsă când de la Banca Națională mi-au spus că sunt afiliată cu Platon (Veaceslav Platon, acționar la Moldindconbank n.r.). Cu el nu am treabă și nu l-am văzut de atâția ani, nu îl reprezint și o pot spune public.

Eu reprezint în Moldindconbank doar KazmunayGas International și nu vreau să fiu afiliată cu nimeni. Sunt doar Mariana Durleșteanu și atât!”, spunea Durleșteanu.

”Nu știu dacă Platon controlează banca. Nu am primit nici o indicație de la el și nici nu voi primi cred că. Nu am treabă cu el în genere. Eu cred ca BNM interpretează din punctul de vedere ca e „război între băieței”. Și despre acest război știu toți – și la Bruxelles, și la Washington, și Banca Mondiala. Vă spun direct – să se împuște ei, noi ce avem din asta?”, a mai declarat atunci Durleșteanu.

Menționăm că anterior, SafeNews.md a scris că Mariana Durleșteanu, candidatul înaintat de Igor Dodon și PSRM la funcția de prim-ministru al țării a fost membru al Consiliului Moldindconbank. Despre acest fapt anunța Dumitru Ciorici pe canalul său de telegram.

”MARIANA DURLEȘTEANU A FOST MEMBRU AL CONSILIULUI MOLDINDCONBANK, INSTITUȚIE CARE LA ACEA VREME ERA CONTROLATĂ DE VEACESLAV PLATON ȘI PRIN INTERMEDIUL CĂREIA ÎNTR-O FERIFICE SE DERULA OPERAȚIUNEA LAUNDROMAT”, A SCRIS CIORICI PE CANALUL SĂU.

Menționăm că recent, PSRM a anunțat că o propune la funcția de premier pe Mariana Durleșteanu, fost ministru al Finanțelor în perioada guvernării comuniste. Anunțul fiind făcut în timp ce în sala de ședințe era dezbătut programul de guvernare al cabinetului de miniștri în frunte cu Natalia Gavriliță.

Ulterior, Partidul „ȘOR” și Platforma parlamentară „Pentru Moldova” sunt gata să semneze în favoarea desemnării Marianei Durleșteanu în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru. 

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.