Acasă Economic Șefia celor mai mari bănci din R. Moldova, dominată de străini

Șefia celor mai mari bănci din R. Moldova, dominată de străini

0

Desemnarea lui Giorgi Shagidze în calitate de nou Preşedinte al Comitetului de Conducere al Moldova Agroindbank (MAIB) reprezintă, de fapt, și finalul unui proces de tranziție, în urma căruia șefia (CEO) celor mai mari bănci din Moldova a fost preluată de expați. Astfel, în prezent, primele cinci cele mai mari bănci din Republica Moldova au președinte din străinătate, iar din cele 11 instituții financiare din țară la șase CEO este un expat, transmite SafeNews.md cu referire la Mold-street.com.

Un proces natural, dar și o consecință a evenimentelor din trecut

Specialiștii spun că este un proces logic în condițiile în care cele mai mari bănci au trecut sub controlul unor acționari din străinătate, care caută să aducă specialiști din statele lor sau care au lucrat la instituții financiare internaționale.

„Ceea ce se petrece nu e rău, ceea ce a avut loc în trecut a fost rău. Aceasta e o consecință a evenimentelor din trecut… Nu văd în aceasta o problemă. Este un proces natural. Avem la bănci investitori străini, respectiv ei organizează managementul în forma care o consideră cea mai potrivită”, a declarat pentru Mold-Street.com, Sergiu Gaibu, economist la Expert-Grup.

În opinia lui Gaibu, acest lucru este și o consecință a administrării proaste anteriore a sistemului bancar moldovenesc, cu delapidări, netrasparența în structura de acționariat.

Altfel spus, un rol important în aceste evoluții l-au jucat și scandalurile legate de Laundromat și frauda bancară, care au afectat grav imaginea atât a sistemului bancar, cât și a managemenului. Or, numeroși bancheri locali au fost sancționați de Banca Națională pentru diverse încălcări, iar unii au ajuns și în arest, fiind acuzați de participare la furtul miliardului.

Totuși, echipele de conducere executivă ale băncilor autohtone, în majoritatea cazurilor, continuă să fie dominate de moldoveni.

Mold-Street.com face o scurtă prezentare a echipelor.

După plecarea lui Serghei Cebotari, MAIB, cea mai mare bancă de pe piaţa locală, urmează a fi condusă de georgianul Giorgi Shagidze, care cel mai probabil că va duce instituția la bursele internaționale. Echipa de conducere executivă a MAIB mai are un expat, ucraineanul Andrii Glevatskyi, iar restul șase sunt din Moldova.

În cazul Moldindconbank, al doilea jucător din sistemul bancar local, apoi aici deja de un an poziţia de CEO revine lui Nikolay Borissov din Bulgaria. Totodată, structura de conducere executivă este completată de Penka Kratunova – o cetățeancă a Bulgariei, iar alți trei membri ai Consiliului sunt moldoveni.

Victoriabank, a treia bancă ca mărime de pe piaţă, este condusă de aproape trei ani de românul Bogdan Pleșuvescu, iar echipa de conducere executivă mai include un român și doi manageri locali.

La Mobiasbancă-OTP Group, poziția de CEO este asigurată deja de aproape 15 ani de bancheri străini. De un an și jumătate poziția de CEO este deținută de ungurul László Diósi, dar ceilalți patru membri ai echipei sunt din Moldova.

Eximbank este singura bancă, unde atât conducerea executivă, cât și cea de supraveghere revine expaților. Postul de CEO la Eximbank este ocupat de italianul Marco Santini, iar din management mai fac parte un italian și un moldovean.

În cazul BCR Chișinău, poziția de CEO este asigurată de spaniolul Juan Luis Martin Ortigosa.

În schimb la Procreditbank, o altă bancă cu capital străin, conducerea executivă este asigurată de o echipă de trei doamne, în frunte cu Olga Bulat, toate din Republica Moldova.

După o perioadă lungă de stabilitate, anul trecut la Fincombank de câteva ori s-a schimbat președintele executiv, iar acum funcția de CEO interimar este asigurată de Dana Scripnic. Aici echipa executivă este compusă doar din bancheri locali (patru la număr).

În cazul Energbank, instituție aflată de doi ani sub sub administrarea Băncii Naționale, conducerea executivă este asigurată de administratorul temporar Elena Punga, impus de BNM.

Comerțbank a fost printre puținele bănci din țară cu conducere stabilă în perioada crizei. Astfel, în fruntea băncii de 10 ani și jumătate se află Serghei Cartașov, iar din comitetul de conducere mai fac parte doi manageri locali.

Și la Eurocreditbank conducerea executivă este asigurată de trei manageri locali în frunte cu Oleg Holban, care de șase ani și jumătate ocupă poziția de CEO al instituției.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.