udecătoria Chișinău, sediul Centru, a respins cererea de chemare în judecată depusă de Otilia Drăguțanu, soția ex-guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei Dorin Drăguțanu, prin care a cerut anularea ordonanței Procuraturii Anticorupție privind sechestrul aplicat pe imobilele arestate în dosarul fraudei bancare, scrie Ziarul de Gardă.
Judecătoarea care a examinat cazul a constatat că Drăguțanu nu a putut demonstra proveniența a 1 331 037 lei, mijloacelor bănești cu care au fost cumpărate imobilele aflate sub sechestru.
Otilia Drăguțanu s-a adresat în instanța de judecată la finele lunii februarie 2020. Ea a cerut să fie anulată ordonanța Procuraturii Anticorupție privind aplicarea sechestrului aplicat pe ½ cotă parte dintr-un teren pentru construcții și ½ cotă parte dintr-un apartament, care au fost puse sub sechestru în dosarul fraudei bancare, în care este cercetat penal soțul acesteia, ex-guvernatorul BNM Dorin Drăguțanu.
Sechestrul a fost aplicat la 15 ianuarie 2020, în scopul „reparării prejudiciului cauzat prin infracțiune și eventualei confiscări speciale”. Soția lui Drăguțanu a cerut ridicarea sechestrului, deși nu deține nici o calitate procesuală în cauza penală în care s-a dispus aplicarea acestuia.
În instanța de judecată, aceasta s-a plâns că prin aplicarea sechestrului i-a fost grav încălcat dreptul de proprietate, deoarece bunurile aparțin ei în întregime cu drept de proprietate.
Magistrații însă au respins această acuzație, precizând că sechestrul a fost aplicat „asupra cotei-părți în mărime de ½ asupra bunurilor ce constituie proprietate în devălmășie a bănuitului Dorin Drăguțanu, pe care le deține și în calitate de beneficiar efectiv”.
Magistrații au stabilit că Otilia Drăguțanu nu a putut demonstra proveniența mijloacelor bănești în mărime de 306 304 lei, suma cu care a fost procurat terenul pentru construcții, aflat sub sechestru.
La fel, aceasta nu a putut demonstra proveniența mijloacelor bănești în mărime de 979 282 lei, suma cu care a fost procurat apartamentul, precum și alte 351 755 lei, suma cu care a fost procurată construcția (casă de locuit individuală), fapt care impune o bănuială rezonabilă precum că bunul imobil nominalizat a fost procurat în urma activității infracționale a soțului acesteia, conform hotărârii.
Totodată, instanța de judecată a respins ca fiind neîntemeiat argumentul Otiliei Drăguțanu precum că sechestrul aplicat pe bunul imobil nu îi este opozabil, deoarece a dobândit dreptul de proprietate în baza contractului cu privire la determinarea cotelor-părți în proprietatea comună în devălmășie și de donație din 3 iulie 2019, iar procurorii nu dețin probe că bunurile imobile date ar corespunde temeiurilor Codului Penal, ca să fie supus confiscării speciale.
Otilia Dragutanu by Ziarul de Gardă
Dorin Drăguțanu a fost reținut de procurori la 5 martie 2020, după ce procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a semnat un ordin privind audierea și reținerea acestuia. La 6 martie 2020 acesta a primit mandat de arestare pentru 30 de zile.
La 6 aprilie 2020, ex-guvernatorul BNM a fost eliberat din izolator și plasat în arest la domiciliu.
Șeful interimar al Procuraturii Anticorupție, Serghei Gavajuc, a spus pentru ZdG că dosarul în care figurează Drăguțanu se află încă la faza de urmărire penală.
Dorin Drăguțanu a fost guvernatorul BNM în perioada 2009-2016.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.