Curtea de Apel Districtuală a Statelor Unite pentru Districtul Columbia a confirmat o hotărâre de arbitraj din octombrie 2013, de la Paris, care a obligat Moldova să achite o datorie, care cu dobândă, depășește acum 58 de milioane de dolari, adică peste un miliard de lei. Problema principală examinată de Curte a fost dacă instanța de district din SUA a confirmat corect hotărârea de arbitraj (adoptată în octombrie 2013 la Paris), transmite SafeNews.md cu referire la Mold-street.com.
În ce valută trebuie calculată datoria
Este vorba de o dispută de lungă durată între Republica Moldova și un furnizor de energie ucrainean numit Energoalliance, iar acum compania Stileks – care deține dreptul la hotărârea de arbitraj a Energoalliance, şi care încearcă să recupereze o datorie pentru energia furnizată în anii 1999-2000.
Instanţa de apel din Districtul Columbia a confirmat decizia arbitrajului. Totodată instanța a respins afirmațiile Moldovei potrivit cărora instanța districtuală nu avea competență în temeiul Legii privind imunitățile suverane străine și că, chiar dacă instanța districtuală avea competență, a fost o eroare confirmarea hotărârii arbitrale în timpul suspendării anumitor proceduri străine.
Curtea de Apel a concluzionat că instanța districtuală nu a abuzat de discreția sa în acordarea dobânzii prejudiciabile pentru a compensa în mod adecvat Stileks pentru valoarea în timp a banilor.
Cu toate acestea, Curtea de Apel a solicitat instanței de district să examineze dacă datoria pe care o are de achitat Moldova trebuie să fie calculată în lei sau în dolari.
Or de adoptarea decizie de arbitraj în octombrie 2013, leul s-a depreciat cu circa 30%, faţă de dolarul american.
Potrivit judecătorilor nici Stileks și nici instanța de district nu au explicat de ce Moldova ar trebui să suporte costul deprecierii monedei.
„Concluzionăm că instanța districtuală nu a contabilizat în mod adecvat interesele pe care Moldova le-ar fi putut dezvolta în mod rezonabil pe baza acțiunilor Energoalliance în timpul arbitrajului. Din motivele expuse mai sus, confirmăm decizia din 13 noiembrie 2018 a instanței de circumscripție, precum și partea din decizia din 23 august 2019 care confirmă hotărârea arbitrală și acordă dobândă de prejudiciu”, se arată în decizia instanţei.
În acelaşi timp magistraţii au decis să anuleze decizia din 2 octombrie 2019 prin care Moldova era obligată să achite suma de 58,59 milioane dolari.
Dispută dintre ministru şi consilieră
Decizia instanţei au generat diferite interpretări. De exemplu, Fadei Nagacevschi, ministrul Justiţiei, susţine că decizia din 15 ianuarie 2021 este una favorabilă Republicii Moldova şi de fapt ţara noastră nu va plăti.
„Această hotărâre arbitrară se încearcă a pune în executare în diferite state ale lumii, inclusiv în SUA. Mai întâi a fost o primă hotărâre prin care s-a recunoscut și a doua hotărâre prin care s-a blocat în principiu executarea hotărârii. Faptul că s-a blocat procedura de urmărie în SUA, este în folosul nostru pentru că obținem termen suplimentar pentru examinare. Deci, ca să fie clar, suma de aproape 60 milioane dolari pe care Republica Moldova trebuia să o achite ca un prejudiciu companiei ucrainene a fost oprită”, a afirmat Nagacevschi.
Pe de altă parte fosta ministră a Justiţiei, Olesea Stamate, consilera preşedintei Republicii Moldova, constată că ministrul se laudă, dar „spre regret decizia Curtii de Apel districtuale a SUA pe cauza Energoalians nu este în câștigul Republicii Moldova”.
„Cele 58 de milioane nu au fost salvate. Din contra, Curtea de Apel a menținut decizia primei instanţe, doar că a solicitat primei instanţe să se expună dacă banii urmează a fi achitați în lei sau dolari. Mai exact, asta spune Curtea în decizia sa, daca e sa vedem originalul în engleză”, a scris Olesea Stamate pe pagina sa de facebook.
Despre istoria şi evoluţia acestui litigiu mai multe citiţi aici.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.