Fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, reţinut pentru 72 de ore, a fost audiat de către procurora Renata Anici în calitate de învinuit. Acuzatoarea i-a prezentat şi o copie a demersului înaintat judecătorilor de intrucţie privind plasarea în arest preventiv pe un termen de 30 de zile. Viorel Morari pledează nevinovat şi susţine că dosarul este fabricat la comanda conducerii Procuraturii Generale, transmite SafeNews.md cu referire la anticorupție.md.
Viorel Morari a venit marţi, la ora 14.00, la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS), fiind citat cu două săptămâni în urmă. Procurora Renata Anici i-a înaintat ordonanţa privind statutul de bănuit, apoi a întocmit procesul verbal de reţinere, iar ulterior i-a înaintat ordonanţa de punere sub învinuire şi l-a audiat pe Morari în calitate de învinuit.
Potrivit avocaţilor lui Morari, acesta este învinuit că „a organizat inducerea în eroare a judecătorilor care au eliberat mandate de arestare” pe numele lui Igor Borş, co-proprietarul reţelei de benzinării Vento.
În același timp, Renata Anici a argumentat necesitatea aplicării arestului preventiv pentru fostul şef al Procuraturii Anticorupţie prin faptul că acesta s-ar putea eschiva de la răspundere şi ar putea părăsi ţara prin regiunea transnistreană. „Este o aberaţie. Clientul meu este inculpat deja într-un dosar penal, se prezintă la fiecare şedinţă de judecată, dă curs la fiece citaţie. Nu este exclus că această reţinere a fost organizată special pentru ca Morari să nu se poată prezenta la următoarea şedinţă de judecată. Nu putem înţelege care este interesul acuzării şi al pretinsei părţi vătămate, Veaceslav Platon, de a bloca procesul de judecată”, ne-a declarat Vasile Foltea, unul dintre apărătorii lui Morari.
Avocaţii au solicitat procurorilor să asigure pentru miercuri escortarea lui Viorel Morari la oficiul Buiucani al Judecătoriei Chişinău, unde va avea loc o nouă şedinţă de judecată în dosarul intentat acum un an fostului şef al Procuraturii Anticorupţie pentru abuz în serviciu şi fals în acte publice.
Precizăm că la ședința din 21 decembrie, în cadrul căreia urma să fie audiat Platon, s-a prezentat acuzatorea Renata Anici, care a înlocuit-o pe procurora Elena Ceruţă. Procurora a solicitat amânarea ședinței pe motiv că are nevoie să facă cunoștință cu dosarul, iar instanța i-a pus la dispoziție o oră. Renata Anici a solicitat recuzarea a doi judecători din completul de judecată. Cererea de recuzare a fost respinsă. Pe parcursul lunii trecute, atât acuzatorii, cât şi Veaceslav Platon, au înaintat de trei ori cereri de recuzare a completului de judecată în gestiunea căruia se află primul dosar intentat pe numele lui Morari, după ce nu au făcut act de prezenţă sau au solicitat amânarea şedinţei.
Cât priveşte Igor Borş, acesta a fost achitat la începutul lunii trecute, după ce procurorii au renunțat la învinuirile aduse pentru spălare de bani, evaziune fiscală și conexiuni cu Veaceslav Platon.
Portalul Anticoruptie.md a relatat că Igor Borș a fost reținut, la 3 martie 2018, împreună cu alți șase presupuși complici. Omul de afaceri a fost eliberat din arest preventiv la finele lunii februarie 2019, pe motiv că legislația în vigoare nu permite arestul preventiv pentru o perioadă mai mare de 12 luni.
Dosarul s-a aflat în gestiunea ex-procurorului anticorupţie Roman Statnîi, care a demisionat în ianuarie 2020. Solicitat de reporterii Anticoruptie.md, Roman Statnîi ne-a comunicat că fost citat în acest dosar pentru data de 18 ianuarie, dar nu s-a prezentat, pe motiv de boală. Fostul procuror ne-a declarat că nu cunoaşte ce statut are în dosarul respectiv sau dacă Igor Borş a depus plângere.
Precizăm că, numele fraților Andrian și Igor Borș, co-proprietari ai rețelei de benzinării Vento, se regăsesc în lista celor 38 de dosare, pretins politice.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.