NASA intenționează să lanseze, pe 17 ianuarie, cea mai puternică rachetă construită vreodată, potrivit unui comunicat al agenției. Va fi prima testare a Space Launch System (SLS), mult așteptata rachetă pe care NASA intenționează să o folosească pentru zborul spațial uman necomercial, transmite SafeNews.md cu referire la Descopreră.ro.
Este piesa centrală a programului Artemis al NASA, o misiune care pregătește trimiterea unui echipaj uman pe Lună.
Ce se întâmplă cu lansarea celei mai puternice rachete din istorie
Cu toate acestea, în timpul acestei prime aprinderi, vor fi testate doar motoarele cu combustibil lichid din centrul rachetei, fără propulsoarele de combustibil solid, care într-o zi vor ajuta la transportarea SLS pe orbită. Când va începe testul de bază al SLS, aceasta va deveni cea mai puternică rachetă aprinsă vreodată pe Pământ.
Cu o înălțime de 98 de metri, SLS are un cap mai scurt decât rachetele Saturn V de 110 metri care au transportat astronauții pe Lună în anii 1960 și 70. Dar această rachetă este substanțial mai puternică, producând cu 15% mai multă forță în timpul decolării și a ascensiunii.
Ce capacitate are racheta lansată de NASA
Când va fi gata în totalitate, dacă totul merge bine, Space Launch System va avea capacitatea de a transporta mai mult de 27 de tone (24.000 de kilograme) pe Lună. Adică mult mai mult decât cele 24 de tone (22.000 de kg) pe care naveta spațială le-a transportat pe orbita joasă a Pământului. Asta deși, din punct de vedere tehnic, este mai puțin decât a transportat Saturn V pe lună.
Conform site-ului Space, în cazul SLS vorbim despre un motor mai bun în general, față de cele utilizate anterior de NASA. Acel lucru este posibil deoarece se irosește un procentaj mai redus din capacitatea de încărcare pentru rachete și combustibil.
Testul va încheia un program de testare format din opt părți, pe care NASA l-a numit Space Launch System „green run”. Cea de-a șaptea parte, finalizată cu succes pe 20 decembrie 2020, a arătat că racheta poate fi încărcată cu 700.000 de galoane (2.65o.000 de litri) de combustibil lichid supraîncălzit, care poate fi apoi îndepărtat fără incidente.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.