Acasă Justiţie Comandă pentru Stoianoglo, în cazul „Proimobil”? Avocatul Victor Munteanu solicită PG să...

Comandă pentru Stoianoglo, în cazul „Proimobil”? Avocatul Victor Munteanu solicită PG să revadă materialele trimise în instanță și să renunțe la acuzații

0

Asociația pentru drepturile omului „Dreptul la Dreptate” a identificat încă 25 de persoane despre care spune că sunt urmărite în dosare penale intentate la comandă, una dintre acestea fiind omul de afaceri Vlad Musteață și compania Proimobil. Într-o conferință de presă la IPN, președintele Asociației, Pavel Grigorciuc, a spus că lista va fi transmisă procurorului general, Alexandr Stoianoglo. La rândul său, avocatul Victor Munteanu, ex-secretar al Curții Europene pentru Drepturile Omului, susține că, după Declarația Parlamentului cu privire la statul capturat (din iunie 2019, n.r.), în special în partea ce ține de justiție, urma să fie un val întreg de dosare penale revizuite. Dar mecanismul de revizuire a cauzelor penale în Codul de procedură penală este extrem de prost reglementat. Este ambiguu, consideră avocatul, iar judecătorii nu reușesc să aplice acest mecanism.

„Un alt caz la care vreau să mă refer și care este extrem de important pentru mediul de afaceri din R.Moldova și care cu siguranță are un impact asupra protecției investițiilor și a climatului investițional este cazul Proimobil în care cunoașteți cu toții, a fost foarte meditizat acest caz, domnul Vlad Musteață a fost inclusiv reținut, arestat, i s-a preluat o parte din afaceri, și cu regret investigarea acelor acțiuni ilegale în privința sa și a companiei încă rămân pâna la capăt elucidate și acesta nu este un semnal pozitiv, mai ales că ne referim la una din cele mai mari companii de piața imobiliar. Or, atât timp cât oamenii nu înțeleg că în situația în care încă nu au fost vizați de către procurori, sau încă nu i-a ajuns pe ei, asta nu înseamnă că ei sunt garantați că nu vor ajunge. Or, în situația în care oamenii înțeleg, se revoltă, se ridică, vorbesc despre cazuri, ilegalități vădite comise împotriva anumitor persoane, susțin în orșice mod nerepetarea unor astfel de cazuri, investigarea, sau poate chiar și prin oferirea de informații, sau alte chestiuni, ei înțeleg că își creeează și ei un mecanism puternic care la un moment dat și pe ei îi va proteja, pentru că fiecare în parte să se lupte cu sistemul este imposibil, pentru că mulți nu-și pot permite și financiar, mulți nu-și pot permtie și mediatic, iar în situația în cauză este importantă susținerea persoanelor care au avut de suferit în situații similare”, susține Munteanu.

 Potrivit lui Victor Munteanu, pe câteva dosare pe care le-a administrat și care s-au regăsit pe lista celor declarate de Procuratura Generală ca fiind politice, și care au fost trimise spre reexaminare, poate constata că a avut loc un progres semnificativ. De exemplu, dosarul Companiei Vento și a mai multor oameni de afaceri. Procurorii au renunțat la învinuire și, recent, a fost pronunțată sentința de achitare a persoanelor vizate, inclusiv a celor juridice.

Amintim că Vladislav Musteață a fost reținut la data de 10 noiembrie 2017, în Italia, și  urma să fie extrădat în Moldova, însă Judecătoria Chișinău a decis schimbarea măsurii preventive din arest la domiciliu în control judiciar și afaceristul a fost eliberat de către autoritățile italiene. PCCOCS a anunțat ulterior că acesta a achitat statului prejudiciul.

Vladislav Musteață susține în continuare că dosarul i-a fost fabricat de către PCCOCS la comanda lui Damir pentru a-l deposeda de afacere și i-a acuzat pe procurorii anticorupție că tergiversează examinarea plângerii sale.

La rândul său, Dorin Damir respinge acuzațiile și susține că numele lui este folosit de Musteață pentru a se eschiva de răspunderea penală, însă recunoaște că a vorbit cu Orheianu despre situația de la Proimobil și că i-ar fi dat sfaturi lui Octavian Orheianu cum să-l ajute pe Musteață.

Totodată, amintim că la începutul lunii noiembrie curent, procurorii PCCOCS au iniţiat un dosar pentru tentativă de contrabandă pe numele lui Vlad Musteaţă şi despre Andrei Fediuc, şoferul acestuia, după ce ar fi încercat să scoată din ţară peste 80 de mii de euro, fără să-i declare.

Potrivit PCCOCS, cei doi au spus că nu au bunuri de declarat la trecerea frontierei însă, la control, în interiorul automobilului au fost găsiţi 84.450 de euro, echivalentul a peste un milion 700 de mii de lei. Incidentul a avut loc la punctul de trecere Leuşeni, în dimineața ziei de 11 noiembrie, în jurul orei 04:00.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.