Acasă Comunicate de presă Spitalul din Vorniceni nu poate fi utilizat pentru bolnavii cu COVID. Despre...

Spitalul din Vorniceni nu poate fi utilizat pentru bolnavii cu COVID. Despre pregătirea acestuia se vorbea încă din martie

0

Utilizarea la moment a blocului curativ nr. 2 din cadrul Clinicii din Vorniceni a IMSP Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, nu este posibilă. Aceasta este concluzia prezentată în cadrul Raportului de expertiză tehnică preventivă, de către experții contractați de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pentru a examina construcția și instalațiile inginerești.

Potrivit unui comunicat al MSMPS, urmare a evaluării, s-a constatat că proiectul de rесоnstruсțiе а Blocului curativ nr. 2 din s. Vorniceni  nu а fost verificat de Direcția Vеrifiсаrе și Expertizare а Рrоiесtеlоr de construcție și a fost elaborat fără expertiza tehnică a clădirii existente, cum prevedea caietul de sarcini. Panourile electrice, de automatizare și dirijare, sunt deteriorate din cauza umidității, ceea ce pune în pericol funcționarea sistemelor inginerești și a utilajului tehnologic menit să asigure funcționalitatea blocului clinic.

De asemenea, în elementele structurii de rezistență a construcțiilor existente au fost depistate semne de umezeală, deteriorarea finisajelor și căderea tencuielei pe suprafețele interioare ale pereților subsolului, urmare a pătrunderii apelor subterane  (din cauza lipsei drenajului, care nu a fost executat conform proiectului).

În raport se menționează că, pentru asigurarea funcționalității blocului curativ nr. 2 a clinicii din satul Vorniceni este necesară întreprinderea următoarelor măsuri: Realizarea măsurilor de hidroizolare a încăperilor subsolului, unde sunt amplasate toate sistemele inginerești și automatizate; Verificarea și recepționarea pe scheme de bază a rețelelor de asigurare cu energie electrică, care la moment lucrează pe schemă temporară; Verificarea și punerea în funcțiune a sistemului antiincendiar; Punerea în funcțiune a sistemului automatizat a rețelelor de purificare a apei potabile, fiind necesară separarea sistemului de purificare doar la necesitățile de apă potabilă; Verificarea și punerea în funcțiune a ascensoarelor.

În scurt timp, experții vor definitiva expertiza tehnică și vor elabora proiectul de lucrări care necesită a fi realizate pentru punerea în funcțiune a blocului curativ nr. 2. În cadrul proiectului Bugetului de Stat pentru anul  2021, MSMPS a planificat suma estimată de 7 mil. lei pentru realizarea lucrărilor în cadrul acestui bloc.

Amintim că, încă de la începutul stării de urgență în R.Moldova, la începutul lunii martie, s-a vehiculat ideea de pregătire a spitalului din Vorniceni pentru bolnavii de COVID-19. Însă autoritățile nu s-au grăbit să-l pregătească, ajungând acum, la 9 luni după începerea stării de urgență din cauza pandemiei în R.Moldova să facă examinarea construcției.

Atunci, ex-ministrul Sănătății Ala Nemerenco, pe data de 10 martie anul curent, anunța un șir de măsuri urgente pe care trebuie să le ia guvernarea în legătură cu pandemia de Coronavirus, printre acestea se regăsea și pregătirea spitalului din Vorniceni. 

„Pregătiți urgent pentru utilizare spitalul nou TBC din Vorniceni cu 240 paturi, despre existența căruia am anunțat toamna. Dispune de paturi de reanimare, sistem de ventilare specială pentru Infecții, condiții bune, saloane separate, totul e nou. Nu este dat în exploatare, dar se poate de emis o decizie de Guvern care ar face excepție. E necesar doar în mod urgent de schimbat conducta de apă care vine spre clădire – are un debit foarte mic și ajunge greu la et. 3 din cauza diametrului mic al țevilor. Se poate de schimbat în câteva zile. Personalul va face naveta cu autocare care vor circula din Chișinău”, spunea atunci Nemerenco

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.