Camere reparate, aer condiţionat, mobilă nouă, televizor, mai multe abajururi, de toate aceste condiţii beneficiază pacienţii internaţi la IMSP „Spitalul Cancelariei de Stat”. Mai mult, din postarea publică făcută de către o pacientă internată cu Covid-19 în acest spital, se vede că femeia este plasată singură într-o cameră cu două paturi.
În aceste momente de pandemie, în Republica Moldova ies la iveală inechitățile din sistemul sănătății – dezastrul din spitalele raionale, dar şi confortul din cele în care se tratează oamenii „statului”, transmite jurnal.md.
Câteva exemple în acest sens servesc video-urile şi fotografiile făcute publice de mai mulţi pacienţi din diverse spitale.
Condiţii umane de care duc lipsă „muritorii de rând”
În timp ce sute de pacienţi infectaţi cu Covid-19 sunt plimbaţi zilnic de la un spital la altul din cauza lipsei de locuri, iar alţii sunt plasaţi în spitale cu cei mai vulnerabili bolnavi la acest virus: spitalul neurologic, cardiologic, oncologic şi ftiziopneumologic, tot din aceeaşi cauză de lipsă de locuri, la spitalul unde se tratează demnitarii publici, dar şi familiile lor, pacienţii sunt internaţi chiar şi câte unul în cameră.
Amintim că IMSP „Spitalul Cancelariei de Stat” a fost inclus în lista instituţiilor medicale care vor trata pacienţi cu Covid-19 la data de 4 aprilie 2020.
Din postările făcute publice de o pacientă cu Covid-19 pe pagina neoficială de facebook a IMSP „Spitalul Cancelariei de Stat”, se observă condiţiile din acest spital: cameră curată şi bine reparată, calorifer, ferestre prin care nu trece vântul, aparat pentru aer condiţionat, mobilă nouă, televizor. Comparativ cu alte spitale reparate în ultimii ani în Chişinău, în acest spital există şi prize. În cameră mai este un pat, dar acesta este liber.
Pacienta, care s-a tratat timp de zece zile şi deja a anunţat că a fost externată, a făcut mai multe poze. În comentariile pe care le-a scris, femeia mulţumeşte pentru serviciile din spital şi îşi exprimă recunoştinţa faţă de angajaţii care au ajutat-o să se facă bine.
Iată ce scria pacienta în ziua de Paşte: „A început dimineaţa cu „Hristos a Inviat!”, felicitări cu sărbătoarea şi însănătoşire grabnică din partea colectivului instituţiei!” A fost spus atât de sincer, cald şi din suflet, de către amabila şi grijulia asistentă medicală, căci de parcă şi soarele a răsărit. Mulţumesc din toată inima administraţiei, personalului medical din cadrul instituţiei, medicilor specialişti consultanţi, bucătarilor, infirmierelor, la toți cei care şi în zi de sărbatoare nu stau acasă lângă cei dragi, dar sunt cu noi aici, muncesc! Sincere cuvinte de recunoştinţă şi mulţumire pentru răbdarea, compasiunea, sprijinul şi susţinerea acordată familiei noastre!”, îşi exprima pacienta recunoştinţa faţă de cadrele medicale din acest spital.
Pacienţi umiliţi de condiţii, în spitalele raionale
Amintim că, în ultimele săptămâni, pe reţelele de socializare au apărut mai multe filmări şi fotografii care surprind condiţiile jalnice din spitalele raionale din Soroca şi Floreşti.
Veronica Suveică, din Soroca, spunea într-un filmuleț postat pe Facebook că a fost infectată de Covid-19 chiar în spital şi că, în blocul unde a fost internată după infectare, nu era „nicio picătură de apă caldă”, pacienții stând nespălaţi zile întregi. Iar la nenumăratele sale apelări, nimeni din personalul medical nu venea să le spună de ce se simt rău după administrarea pastilelor pentru tratarea infecţiei Covid-19.
După apariţia acestui video, prim-ministrul Ion Chicu a calificat spusele Veronicăi Suveică drept „un live glamuros”.
Ieri, 22 aprilie 2020, o mamă internată cu copilul care avea pneumonie, a făcut publice condiţiile din spitalul din Floreşti, şi mai jalnice decât cele din Soroca. Cu câteva zile în urmă, spitalul din Floreşti fusese vizitat chiar de preşedintele Dodon. În urma revoltelor de pe reţelele de socializare, mama şi copilul bolnav au fost plasați într-o cameră din cele care i-au fost prezentate şefului de stat.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.