Acasă Justiţie Veaceslav Platon, „salvatorul” justiției moldovenești

Veaceslav Platon, „salvatorul” justiției moldovenești

0

La nici jumătate de an de la eliberarea din detenție, Veaceslav Platon sau Slava, după cum îl numește prietenește procurorul general, Alexandr Stoianoglo, își atribuie meritele în descoperirea furtului miliardului, iar și mai nou, își propune serviciile în elucidarea schemelor Laundromatului rusesc și aproape că se declară victimă în acest caz, transmite SafeNews.md cu referire la gazetadechisinau.md.

Încurajat de susținerea autorităților statului care i-au oferit pază personală din banii contribuabililor, controversatul afacerist a început deja să acționeze pentru recuperarea bunurilor confiscate, în pofida faptului că dosarul penal în care a fost condamnat definitiv la 18 ani de privațiune de libertate se află încă în proces de revizuire și nu există nicio decizie judecătorească privind returnarea bunurilor confiscate anterior.

Cazul Victoriabank

În luna mai, în spațiul public a apărut o înregistrare video în care Veaceslav Platon îl învață pe Alexandr Stoianoglo cum să fie preluate acțiunile băncii  Victoriabank. Fiind adus din Penitenciarul nr. 13 în biroul lui Stoianoglo, Platon încearcă să-l convingă pe șeful procuraturii moldovenești că Victoriabank se face vinovată de furtul miliardului, că trebuie să răspundă pentru aceasta și i-a propus o schemă în acest sens.

Astfel, statul urmează să acționeze în judecată banca comercială și să solicite 2 miliarde de lei plus încă alte 2 miliarde, pretinsa dobândă din perioada fraudei bancare. Instituția bancară urmează să fie pusă în situația de a face emisii suplimentare de acțiuni pe care statul le va anula și în cele din urmă va intra în posesia a cel puțin 40 la sută din acțiunile băncii. Acțiunile pe care trebuie să le ia statul de la Victoriabank aparțin băncii comerciale din România, Transilvania.

„No ăto ne po-banditski, Slava?”, îl întreabă o voce din sală, asemănătoare cu cea a lui Stoianoglo.

Slava Platon îi dă asigurări că totul este legal. „Noi doar suntem juriști și apărăm statul. Băieții s-au înglodat, trebuie să răspundă. Sunt mari și grași, au mulți bani. Să-i împartă cu poporul moldovenesc”, a argumentat Platon. „Să înțeleg că pregătești cerere de chemare în judecată?”, l-a întrebat Stoianoglo pe afacerist. Acesta i-a răspuns zâmbind că a înțeles și este gata să pregătească cererea, iar procurorii prezenți în sală au izbucnit în râs.

Deși părea a fi o glumă, Stoianoaglo pare că a ascultat de sfatul lui Slava. La începutul lunii august, în spațiul public apare informația că Procuratura Anticorupție ar fi solicitat aplicarea sechestrului pe sediul central și unele conturi de la Victoriabank, în valoare de 2,3 miliarde de lei. În scurt timp, apare și decizia instanței privind aplicarea sechestrului pe mai multe bunuri și conturi de la Victoriabank, în valoare de 1,9 miliarde de lei.

Banca Națională a venit cu o reacție la decizia instanței de aplicare a sechestrului, în care se face aluzie că ar afecta interesele investitorilor străini: „BC Victoriabank este parte a procesului amplu de reforme desfășurat în ultimii ani în sectorul bancar, prin care și-a îmbunătățit activitatea la mai multe capitole strategice: transparentizarea acționariatului, guvernanța corporativă, conformarea normelor prudențiale, gestionarea riscurilor etc. Această evoluție a fost un semnal important pentru investitori cu renume internațional, între care „Banca Transilvania” S.A., fapt apreciat și susținut de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova”.

De fapt, interesele lui Veaceslav Platon cu banca ce era controlată din umbră de Plahotniuc s-au intersectat cu mai mulți ani în urmă. Natalia Politov-Gangaș declara încă în 2014 că Platon a pus la cale un atac asupra băncii și că acesta nici nu-și ascunde interesele.

„Nu cred că acest lucru mai reprezintă un secret. În primul rând pentru că însuşi Veaceslav Platon nu ascunde acest lucru. El a fost prezent personal la ultima adunare din 15 noiembrie 2013 pentru a-şi apăra interesul care corespunde în totalitate cu cel al grupului de acţionari care a încercat ilegal să preia controlul asupra băncii”, a declarat atunci Natalia Politov-Cangaş.

Materialul în întregime în găsiți pe gazetadechisinau.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.