Ajutorul în valoare de 3000 de lei „din partea președintelui” distribuit înainte de Paște preoților Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove i-a divizat pe aceștia. În timp ce unii evită să vorbească sau spun că nu au auzit de un asemenea sprijin financiar, alți parohi recunosc că „președintele ne-a dat” și „toți preoții au primit”. Totuși, unii slujitori susțin că au refuzat donația, pentru că „vin alegerile”, nu au nevoie de „bani murdari” și „nu este bine să ne vindem sufletele pentru 30 de arginți”.
Reprezentantul Mitropoliei a evitat să spună dacă știe despre o asemenea donație, dar a menționat că banii pot veni „din partea oricui” și „nu se face politică pe cazul dat”. Într-un răspuns oferit de Președinția R. Moldova este menționat că instituția nu a făcut donații de bani.
Primele informații în spațiul public au apărut săptămâna trecută, când preotul Ioan Mutu a povestit pentru ziarulnational.md că președintele raionului Călărași, Ștefan Bolea, ar fi distribuit câte 3000 de lei fiecărui preot din raion „de la Igor Nicolaievici (n.r. – Dodon)”. A doua zi, la 18 aprilie, Biserica „Sfântul Panteleimon” din Bălți anunța, într-o postare pe Facebook, că „după consultarea cu Consiliul Bisericesc, am luat decizia de a refuza donațiile de 3000 lei, făcute din inițiativa președintelui R. Moldova”.
Între timp, luni, sursele ZdG ne-au comunicat că în distribuirea banilor ar fi fost implicat și episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, care ar fi adunat duminică preoții la o slujbă, anterior fiind întocmită o listă a celor care vor să accepte donația.
„Toți au primit, dar le-au interzis să divulge”
Totodată, marți, 21 aprilie, Ioan Mutu și Florin Marin, parohi la biserici din subordinea Mitropoliei Basarabiei din raionul Călărași, au declarat pentru ZdG că au aflat că toți preoții din raion care slujesc la bisericile Mitropoliei Moldovei ar fi primit câte 3000 de lei de la președintele raionului, Ștefan Bolea, care le-ar fi transmis că banii sunt din partea lui Igor Dodon.
De cealaltă parte, Ștefan Bolea, subliniază că a făcut o donație din partea familiei sale doar către o biserică din Răciula și că cineva ar urmări scopul de a-l „murdări” pe el sau pe Igor Dodon.
Preotul Nicolae Mutu din Răciula ne-a asigurat însă că nu a primit „niciun ban”. Mai mult, acesta susține că nici nu-l cunoaște pe președintele raionului Călărași.
„Pe mine să nu mă-ntrebați așa ceva, bine? Nu am nevoie de așa întrebări. Nu am primit niciun ban și nu am cu nimeni probleme în această privință. Am auzit, citesc pe Facebook. Dacă cineva poate și a primit, foarte bine. Corect este domnul președinte. Preotul trebuie să aibă și el un ajutor”, consideră preotul.
Referitor la donația despre care ne-a dezvăluit Bolea, el a adăugat: „dacă a făcut-o, eu nu știu cui i-a făcut-o, la mine nu au ajuns banii. În Răciula sunt mai multe biserici, nu știu la care a făcut dumnealui donații. Avem o mănăstire, o biserică în construcție, una în care slujim și una în cimitir. Dacă a făcut, Dumnezeu să-i dea sănătate și mulți ani”.
Totodată, parohul bisericii din Țibirica a refuzat să discute la telefon, iar cel din Păulești a spus că informațiile despre donația de 3000 de lei sunt „greșite” și a închis.
Protoiereul de Călărași, Grigore Dodon, în replică, spune că nu cunoaște despre donații și „cei din Mitropolia Basarabiei cam invidiază cred că oleacă și deja mai scot și din astea”.
ZdG a discutat și cu câțiva preoți din alte regiuni ale țării.
Reprezentant al Eparhiei de Cahul și Comrat: „Toți preoții au primit”
Parohul Bisericii „Nașterea Domnului” din satul Copceac, raionul Comrat, vicar administrativ al Eparhiei de Cahul și Comrat, Vitalie Zelinschi, a recunoscut pentru ZdG că a acceptat donația.
Preoți care spun că au refuzat donația: „Nu ne vindem, nu avem nevoie de bani murdari”
Protopopul de Orhei, parohul Bisericii „Sfânta Treime” din Lucășeuca, Iulian Rață, susține că a refuzat să primească un asemenea ajutor, la fel ca și cel puțin alți doi preoți din Orhei.
Potrivit acestuia, preoții sunt cei care „propovăduim de a nu primi mită, de a nu da mită, de a trăi cinstit, curat. Și atunci când noi încercăm să luăm de la niște reprezentanți politici niște bani murdari, care după asta te angajează la ceva, nu ne stă bine și nu ne face față”.
Și parohul Bisericii Tuturor Sfinților din Bălți, Vitalie Bîrlădeanu, menționează că a refuzat ajutorul despre care a auzit că ar fi dat din partea șefului statului.
Preotul este de părere că donația ar avea vreo legătură cu faptul că în acest an urmează să aibă loc alegeri prezidențiale și precizează că un ajutor nu ar trebui să fie „afișat”. El adaugă că „pe timpurile celelalte oamenii au făcut-o altfel, mai deștept, dar eu oricum nu am luat bani de la nimeni”.
Spune că a refuzat donația și Pavel Gorea, parohul Bisericii „Sfântul Prooroc Ilie” din Bălți, adăugând că „nu am cerut de la nimeni nimic, tatăl meu are 93 de ani, a trecut prin foame, război și nu s-a pierdut, cred că nu ne vom pierde nici noi”.
Unii reprezentanți ai Bisericii afirmă că nu cunosc despre donație sau că au aflat din spațiul public
Protopopul de Rezina, paroh al Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Cinișeuți, Igor Cojocaru, spune că a citit informații despre donația de 3000 de lei, dar nu i s-au propus bani. El adaugă că „dacă va veni din partea agenților economici, ajutorul ar fi binevenit, dar din banii statului – categoric nu, trebuie susținuți medicii și polițiștii”.
Ne-au spus că nu știu despre ajutorul din partea președintelui și protopopul de Drochia, Pavel Vuluța, protopopul de Râșcani, Sveatoslav Ungurean, protopopul de Șăldănești, Vasile Rotaru, și parohul Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Bălți, Alexandru Paiul, unii menționând că ar fi bine să li se acorde sprijin financiar în această perioadă.
Protopopul de Ialoveni, Anatolie Stefanov, consideră că nu contează cine donează bani. „Noi ne vom bucura foarte mult dacă vom primi un ajutor, deoarece deja de o lună nu se slujește în biserică, avem probeleme mari. Biserica niciodată nu refuză. Noi suntem bucuroși dacă suntem sprijiniți de cineva și nu contează de cine și cum. Nu ne interesează acest lucru. Noi suntem creștini și dacă se oferă un ajutor bisericii, e binevenit”, adaugă el.
Și preotul Ghenadie Valuța așteaptă un ajutor financiar, menționând că președintele ar trebui să aibă grijă de cetățeni. El spune că este nevoie acum să muncească la construcții.
Potrivit parohului Bisericii „Întâmpinarea Domnului” din Chișinău, Octavian Moșin, donațiile sunt coordonate cu superiorii. El precizează că îi este mai ușor în comparație cu alți preoți, deoarece are și alte activități și nu depinde doar de banii adunați în biserică.
Preotul din Stăuceni, Gheorghe Gavrilița, consideră că localitatea nu este printre cele mai sărace și, probabil, nu-i va fi acordată o asemenea donație.
Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, despre care sursele ZdG au spus că a împărțit duminică banii, afirmă că nu cunoaște nimic și nu comentează „vorbele goale”.
Totodată, unii preoți au refuzat să spună dacă au primit bani sau nu.
Totodată, părintele Semion din Briceni a spus că nu răspunde la „așa întrebări, chiar dacă a dat, chiar dacă nu a dat, chiar dacă preotul a primit sau nu. Sunt întrebările celui care a dat și celui care a primit”.
Ce spune reprezentantul Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove
Întrebat dacă știe despre vreo donație către parohii din partea președintelui țării, secretarul de presă al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, Vadim Cheibaș, a spus că nu știe de ce ar fi „dator” să ne răspundă la această întrebare: „păi, dar chiar credeți că trebuie să răspund la orice întrebare pe care mi-o puneți?”.
Președinția R. Moldova: „Nu au fost făcute donații”
Consultantul principal din Secția protocol și comunicare a Aparatului președintelui, Carmena Lupei, a precizat că donații către biserici nu au fost făcute.
La 10 aprilie, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove nota într-un comunicat că „președintele țării și-a exprimat preocuparea autorităților centrale de a identifica posibilitatea acordării unui ajutor către parohii în aceste condiții de criză”. Ulterior, premierul Ion Chicu și președintele Igor Dodon au declarat că bisericile nu vor primi bani din bugetul de stat.
În 2016, un grup de preoți în frunte cu Marchel a îndemnat cetățenii să-l voteze pe Igor Dodon la alegerile prezidențiale.
sursa: zdg.md
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.