Acasă Social FOTO // Proprietarul „elicopterelor”din raionul Criuleni, reclamă că Procuratura îi distruge machetele

FOTO // Proprietarul „elicopterelor”din raionul Criuleni, reclamă că Procuratura îi distruge machetele

0

Inventatorul și omul de afaceri Iurie Ceban a publicat o scrisoare deschisă în care se arată nemulțumit că Procuratura a plasat machetele de elicoptere pe care el le-a construit manual într-un spațiu deschis, o parcare din raionul Criuleni. Machetele ruginesc și se deteriorează, transmite SafeNews.md cu referire la deschide.md.

„Domnule Procuror general, în vara anului 2020, în apogeul pandemiei Covid-19, publicul era entuziasmat de știri, care nu aveau analog în istoria Republicii Moldova independentă.

Procuratura a declarat Republica Moldova o țară care a câștigat dezindustrializarea, punându-se în rând alături de cele mai mari economii din lume – s-a dovedit că în Moldova se produc elicoptere”, se arată în scrisoarea deschisă a lui Iurie Ceban.

Inventatorul amintește de concluziile făcute de șeful delegației Uniunii Europene în Moldova, domnul Peter Michalko din 25 februarie 2018, precum și concluziile Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei din 26 februarie 2018, potrivit cărora:

1. În Moldova, există o practică larg răspândită de abuz de putere din partea angajaților procuraturii pentru a atinge obiective personale, corupte,

2. Arestul este utilizat în Moldova ca mijloc de presiune și șantaj al cetățenilor.

Iurie Ceban învinuiește organele de urmărire penală că i-au distrus machetele la care el a lucrat ani în șir și că tărăgănează o decizie în cazul acestor machete de elicoptere.

Conctat de Deschide.MD, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Emil Gaitur a declarat că de fapt, machetele carcaselor de elicoptere se află într-un loc sigur, și nu sunt deteriorate. Totodată, ancheta nu poate evolua pentru că nu există o expertiză a Autorității Aeronautice Civile, expertiză care urmează să fie efectuată.

Contactată de Dechide.MD, responsabila de relații cu presa de la Autoritatea Aeronautică Civilă, Irina Bodilică, a declarat că o asemenea expertiză a fost expediată Procuraturii acum 2 săptămâni.

„Specialiștii AAC s-au expus pe subiectul expertizei și au oferit un răspuns Procuraturii.

Aceștia au depistat obiecte construite artizanal, asemănătoare cu unele componente ale aparatelor de zbor, și anume elicoptere, dar și obiecte asamblate deja, precum: carcase, roți, elice, organe de comandă, indicatoare, care sunt componente de aeronavă produse în serie și utilizate în forma lor inițială.

Menționăm, că până în prezent în adresa Autorității nu a parvenit nici o solicitare de certificare a acestei activități din partea nici unei Organizații, Întreprinderi sau Instituții de proiectare în domeniul respectiv”, a declarat Irina Bodilică.

Menționăm că presa a scris în vara anului curent că Iurie Ceban folosea aceste machete pentru a inventa și dezvolta piese și echipamente pentru elicoptere. Aceste piese el intenționa să le patenteze și să le vândă. Pe Google se găsesc chiar niște patente al lui Iurie Ceban la niște mecanisme pentru obiecte zburătoare. Unele surse spun că Iurie Ceban că ar fi un om al separatiștilor, că el a fost implicat în mașinăria de spălat bani pe nume „Eventis” – o companie de telecomunicații care a funcționat ceva timp în anii 2000, că el ar fi avut legături cu KGB-ul de la Tiraspol. Procuratura a emis un comunicat în care povestește că la acel pavilion au chemat un expert în aeronautică care „a confirmat preliminar similaritatea obiectelor cu cele autentice”. În acest comunicat nu se mai vorbește despre vânzarea obiectelor zburătoare în statele CSI, dar se vorbește deja despre faptul că unele componente au fost aduse la Răculești pe căi ilegale. Se pare că Iurie Ceban se vede mare inventator și a reușit să le insufle și altora această idee.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.