Acasă Politic Cea mai scăzută prezență la vot în Transnistria: Cine câștigă alegerile

Cea mai scăzută prezență la vot în Transnistria: Cine câștigă alegerile

2

În Transnistria, în ziua unică de votare, s-a înregistrat cea mai scăzută prezenţă la vot. Potrivit Infotag, despre aceasta arată datele Comisiei Electorale Centrale (CEC) din regiune publicate luni.

În pofida faptului că mai puţin de 28% dintre alegători au participat la vot (la ultimele alegeri din 2015 – 47% – „I.”), autorităţile locale consideră alegerile valide, deoarece pragul de participare la vot a fost anulat.

Preşedintele CEC, Elena Gorodeţcaia, a remarcat la o conferinţă de presă după alegeri că, deşi au fost organizate pentru prima dată în condiţii dificile cauzate de pandemie, autorităţile electorale „au făcut faţă sarcinilor stabilite”.

„Nici instanţele de judecată, nici Procuratura, nici Ombudsmanul nu au primit apeluri, declaraţii sau plângeri. S-a făcut un lucru enorm pentru a asigura securitatea la secţiile de votare”, a spus ea, explicând prezenţa scăzută la vot prin pandemia de Coronavirus.

În noua convocare a Parlamentului transnistrean, numărul deputaţilor va fi redus.

Conform legii adoptate anul trecut, în loc de 43 de deputaţi în Consiliul Suprem vor fi doar 33.

Pentru cele 33 de locuri în Parlament au candidat 45 de persoane.

Pentru cele 187 de funcţii de deputat în consiliile municipale şi regionale au candidat 254 de persoane.

Pentru cele 640 de locuri în consiliile săteşti au candidat 776 de persoane. În total 256 de secţii de votare au fost deschise în Transnistria.

În total au votat 113 916 de alegători sau 27,7%. Cea mai mare prezenţă a fost în raionul Camenca – peste 40,8%, iar cea mai mică – în Bender – 20,6%.

Conform datelor preliminare, în Parlamentul transnistrean – Consiliul Suprem, majoritatea locurilor vor fi ocupate de actualii deputaţi, inclusiv de preşedintele acestuia, Alexander Korşunov.

Majoritatea parlamentarilor sunt membri ai Partidului „Obnovlenie” („Reînnoire”), care a rămas practic singurul din regiune.

Acesta reprezintă „Sheriff Corporation”, care controlează mediul de afaceri din republica nerecunoscută.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

2 COMENTARII

  1. Nici pe malul drept rata de participare nu a depasit 50 procente, desi CEC-ul de la Chiisinau nu indica clar aceste date. Judecand despre faptul că la Bender au votat doar unul din 5 denotă că ceva e putred acolo, la Tighina ,Tiraspol etc . Mai ales, acolo unde in 1990 au participat la referendumul din 1 decembrie peste 90 procente. O decizie a parlamentului RM a declarat rezultatele referendumului separatist neconstitutionale. Dacă Chișinăul ar adopta o politică economică mai eficientă față de Tiraspol, ar vorbi cu ei în limba și înțelesul lor, economic, social, umanitar, probabil că ei.. se vor ruga să revină la realitate. Totul va depinde de diplomatia POPULARĂ, înțeleaptă. Nu de razboiul infrmațional de la Tiraspol si Moscova…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.