Acasă Justiţie DOC// Cine sunt judecătorii care vor examina dosarele „furtului miliardului”. Unii examinează...

DOC// Cine sunt judecătorii care vor examina dosarele „furtului miliardului”. Unii examinează cauzele lui Platon, Filat și Morari

0

Dosarele vizând „furtul miliardului” vor fi examinate de două complete de judecători specializați, constituite la nivelul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. Potrivit unei dispoziții, emise în acest sens de către președintele Judecătoriei Chișinău, din componența completelor vor face parte șase judecători, prevederile dispoziției fiind puse în executare începând cu 27 noiembrie 2020, transmite SafeNews.md cu referire la zdg.md.

Prima componență de judecători este alcătuită din Ion Morozan, Tatiana Bivol și Angela Vasilenco.

Un alt complet este alcătuit din Ana Cucerescu, Eugen Beșelea și Petru Paun.

Ion Morozan examinează dosarul fostului deputat PDM, Constantin Țuțu. Magistratul activiază de 15 ani în sistemul judecătoresc.

De menționat că Tatiana Bivol și Angela Vasilenco fac parte din complet de magistrați care examinează dosarul lui Veaceslav Platon, condamnat anterior la 18 ani de închisoare. Acest complet a decis că dosarul urmează să fie rejudecat.

Tot Bivol face parte din completul de judecători care examinează cel de-al doilea dosar deschis pe numele lui Vlad Filat.

Ana Cucerescu este cea care examinează dosarul șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari.

Potrivit magistrat.md, Ana Cucerescu a fost transferată în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău încă în 2015, ulterior termenul de transfer fiind prelungit în mai multe rânduri. Anterior aceasta a activat în funcția de judecător la Judecătoria Bălți.

Amintim că, exact acum două luni, Alexandr Stoianoglo a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul Justiției care au dat curs acestei inițiative.

În mod special, potrivit Procurorului General, implementarea respectivului proiect este dictat de necesitatea accelerării procedurii de examinare judecătorească a acestor categorii de dosare care trenează pe rolul instanțelor de mai bine de 5 ani.

Societatea deja de mult timp așteaptă rezultate pe acest caz. S-a întârziat nepermis de mult în aflarea adevărului și trebuie să intervenim ca lucrurile să se miște, iar cei vinovați sa-și primească pedepsele” – a menționat Alexandr Stoianoglo.

În opinia Procurorului General, o asemenea stare de lucruri este de actualitate mai ales acum, când Procuratura Anticoruție și PCCOCS au în gestiune, inclusiv în faze avansate de finalizare, mai multe cauze penale de corupție și conexe fenomenului, care sunt parte integrantă a dosarului penal, generic numit „furtul miliardului”.

Odată transmise în judecată, este imperativ ca ele să fie examinate competent și într-un ritm accelerat de către complete de judecători specializați.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.