Agenții economici mici din Moldova preferă să-și vândă produsele și serviciile pe bani gheață deoarece tarifele pentru tranzacțiile on-line cu cardurile sunt foarte mari. Astfel pe lângă barierile tarifare impuse de autorităţi, astăzi băncile percep până la 5% pentru fiecare plată efectuată prin online, transmite SafeNews.md cu referire la Mold-street.com
Adică la fiecare 10.000 de lei, pe care le tranzacționează agentul economic prin intermediul cardului, 500 de lei rămân în bancă, susține Secretariatul Consiliului Economic pe lângă prim-ministru.
„O altă piedică în impulsionarea comerțului electronic este și condiția impusă de bănci prin care agentul economic trebuie să depună în cont minimum 10% din venitul întreprinderii. Nu este un moft al băncii, acestea sunt regulile impuse de sistemul inter-operațional”, constată instituţia.
O altă inconveniență constă în faptul că banii pe care cumpărătorul îi achită on-line pentru produs, ajung cu o întârziere de câteva ore pe contul agentului economic, lucru care generează un sentiment de neîncredere față de acest fel de plăți.
Soluţia propusă de autorităţi
Toate aceste condiții constituie o piedică în dezvoltarea comerțului electronic în Moldova, susțin experții economici. Pentru a schimba lucrurile, autoritățile vor să creeze, în cadrul Serviciului guvernamental de plăți electronice MPay o platformă alternativă de procesare on-line a plăților.
Un prim concept al acestei idei a fost prezentat în cadrul Grupului de lucru Digitizarea economiei a Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru. La elaborarea acestuia lucrează experți din cadrul Fondului Monetar Internațional, ca urmare a asistenței tehnice oferite Agenției de Guvernare Electronică, implementat cu suportul USAID și a Guvernului Suediei în cadrul proiectului “Tekwill”.
Conceptul derivă din Foaia de parcurs pentru impulsionarea procesului de digitizare a economiei naționale și dezvoltare a comerțului electronic, lansată de Ministerul Economiei și Infrastructurii.
Prezent la eveniment Ministrul Economiei și Infrastructurii Anatol Usatîi a menționat că prin această acțiune autoritățile vor să creeze premise, atât pentru dezvoltarea comerțului electronic în Moldova, o condiție imperativă a timpului, cât și pentru a diminua tarifele pentru tranzacțiile comerciale în on-line.
Subiectul e la prima fază de discuții, spun autorii proiectului. Acesta urmează să fie dezbătut cu toate părțile interesate – business, autorități, parteneri de dezvoltare, astfel în cât la finele anului viitor businessul și consumatorii să dispună de această posibilitate alternativă de plăți on-line pentru produse și servicii pe platforma Serviciului guvernamental de plăți electronice MPay, susține Iurie Țurcanu, directorul Agenției de Guvernare Electronică, instituție care administrează Mpay.
Comerțul electronic are un potențial mare în Moldova, sunt de părere experții, având în vedere că peste 97% din companiile care activează în țară sunt din categoria celor mici și mijlocii și care, în mare parte, evită comerțul electronic la momentul actual.
De notat că Banca Naţională susţine că nu poate interveni direct şi să oblige băncile să aplice comisioane mai mici.
Potrivit unor calcule făcute de exeprţi comisioanele au ajuns să asigure între 20 şi 30% din profitul băncilor.
O taxă anuală de-a dreptul amețitoare
O altă barieră invocată de antreprenori este impusă de stat. Astfel comercianții online en detail din Moldova se confruntă cu o taxă anuală de-a dreptul amețitoare de 10.000 de lei (591 dolari) pentru dreptul de a opera pe piață.
Această taxă reprezintă un obstacol major pentru tinerii antreprenori care ar dori să activeze pe piața online în mod legal, creându-și propriile întreprinderi, iar acest lucru prezintă un dezavantaj pentru comercianții tradiționali cu amănuntul, care nu trebuie să plătească astfel de taxe, arată un studiu realizat de experţi internaţionali.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.