Fosta avocată, Iulia Popov, soția procurorului general adjunct, Ruslan Popov, este de joi procuroră cu acte în regulă. Consiliul Superior al Procurorilor a acceptat transferul Iuliei Popov din funcția de procuror provizoriu vacant în funcție permanentă de procuror în cadrul Procuraturii Chișinău. Noua procuroră a raportat la numirea în funcție o datorie pe care o are față de tatăl său, decedat cu cinci ani în urmă, transmite SafeNews.md cu referire la anticoruptie.md.
Iulia Popov a aplicat pentru funcția de procuror vara trecută și susține că schimbarea robei de avocat pe cea de procuror nu are nimic cu funcția pe care o deține soțul. „Am aplicat la concurs și am câștigat. Am motivele mele personale. Nu văd o problemă, fiecare este în drept să aplice pentru orice funcție pe care și-o dorește și să avanseze”, a declarat Iulia Popov.
Iulia Popov urmează să activeze în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău sub șefia consăteanului său, Oleg Afanasii, șeful interimar al Procuraturii municipiului Chișinău, care este originar și locuiește în satul Mileștii Mici din raionul Ialoveni, unde își are reședința și cuplul Popov.
La 29 septembrie, Iulia Popov a semnat Declarația de avere și interese personale, care pare a fi trasă la indigo după Declarația semnată de Ruslan Popov în luna martie, pentru anul 2019.
Procurora Popov a raportat o datorie de zece mii de euro pe care o are față de tatăl său. Bărbatul a decedat cu 10 ani în urmă. Ea indică că ar urma să-i restituie tatălui său datoria până în anul 2034. La rubrica Datorii, fosta avocată a inclus și suma de 50 de mii de euro pe care trebuie să o achite până în 2036 mamei sale pensionare, Pelaghea Oprea.
Iulia Popov nu a uitat nici de datoria de un milion de lei pe care o are tatăl socru față de feciorul său Ruslan Popov. În vărstă de 70 de ani, Alexandru Popov va trebui să întoarcă fiului său datoria, luată fără dobândă, timp de 20 de ani, până când va împlini respectabila vârstă de 90 de ani. Se presupune că banii au fost luați pentru a fi investiți în construcția frigiderului pentru păstrarea fructelor construit de ÎI Alexandru Popov, care ar fi gestionată din umbră de Ruslan Popov, fapt infirmat de către acesta.
La fel ca și soțul său șef la Procuratura Generală, Iulia Popov afirmă că imobilul luxos din Mileștii Mici în care locuiește ar costa doar 111753 de lei, echivalentul a circa 5 mii de euro (!).
Numele Iuliei Popov a apărut alături de cel al soțului său în câteva anchete jurnalistice realizate de echipa CIJM. Ruslan Popov și-a justificat averile prin faptul că ar fi fost ajutat de socrii din Ucraina. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au mers în satul de baștină al Iuliei Popov unde au constatat că părinții ei au dus un trai modest și nicidecum nu ar fi avut resurse pentru ai da familiei fiicei. .
În realitate, în 2014, socrii lui Ruslan Popov au vândut gospodăria din satul Utkonosovka, raionul Izmail, Ucraina, pentru care ar fi încasat 18 de mii de euro, și s-au mutat cu traiul la Mileștii Mici, alături de fiica lor. Pe un teren donat de ginerele Ruslan Popopv a fost construită în scurt timp o casă cu suprafaţa de 160 de metri pătraţi, care a fost dată în exploatare în august 2017.
După publicarea anchetei despre Ruslan Popov, în luna ianuarie curent, Autoritatea Națională de Integritate a dat startul verificării averii acestuia, care continuă până în prezent.
Iulia Popov a primit licența de avocat la 7 aprilie 2016 și a activat în cadrul briroului de avocați Ialoveni. Până la 21 martie 2016, Iulia Popov a activat în calitate de procuroră în raionul Ialoveni.
Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.