Acasă Politic Cine sunt persoanele din Transnistria sancționate de UE

Cine sunt persoanele din Transnistria sancționate de UE

0

Consiliul Uniunii Europene a extins o serie de măsuri restrictive împotriva mai multor reprezentanți ai regimului separatist din Transnistria până în octombrie 2021. Șeful diplomației europene Josep Borrell a declarat că la sancțiuni s-au aliat încă 8 state. „Țările-candidate Macedonia de Nord, Muntenegru și Albania, precum și Norvegia, Islanda și Liechtenstein, care fac parte din Zona economică Europeană și Ucraina și Georgia se vor alătura deciziei Consiliului UE”, a spus el, subliniind că Uniunea Europeană ia act de acest angajament și-l salută”, transmite SafeNews.md cu referire la deschide.md.

De menționat este că măsurile restrictive au fost prelungite în baza unei liste întocmită în 2008, majoritatea persoanelor vizate în acea listă nu mai fac parte din establishmentul separatist. Sancțiunile propriu-zise presupun interdicții de călătorie în UE pentru cei vizați. Cu toate acestea, fiecare stat în parte poate lua decizia de a se deroga de la sancțiuni dacă una dintre persoanele din listă este invitată la o conferință oficială.

Fostul membru al Comisiei Unificate de Control, colonelul Ion Leahu a declarat pentru Deschide.MD că doar două persoane din lista cu separatiști sunt se află pe bune merite în listă, celelalte 14 nume nu mai prezintă interes, iar unul din foștii „funcționari” este decedat. „În anul 2008 toate aceste nume, cu mici excepții, erau în vigoare. Acest document nu are sens”, a declarat Ion Leahu.

Lista „sancționaților”

SMIRNOV, Igor Nikolaevici, „președinte”, născut la 23 octombrie 1941 la Habarovsk, Federația Rusă, pașaport rusesc nr. 50No0337530. „Nu are nicio influență acum în Transnistria. Uneori este invitat la niște manifestații, dar nu are putere de decizie”, a declarat Ion Leahu.

SMIRNOV, Vladimir Igorevici, fiul persoanei de la poziția nr. 1 și „președinte al Comitetului Național al Vămilor”, născut la 3 aprilie 1961 la Kupiansk, Harkovskaia oblast sau Novaia Kahovka, Hersonskaia oblast, Ucraina, pașaport rusesc nr. 50No00337016.

SMIRNOV, Oleg Igorevici, fiul persoanei de la poziția nr. 1 și „consilier la Comitetul Național al Vămilor”, „membru al Sovietului Suprem”, născut la 8 august 1967 la Novaia Kahovka, Hersonskaia oblast, Ucraina, pașaport rusesc nr. 60No1907537. – „Ambii sunt fiii lui Igor Smirnov. Ei au niște afaceri în Transnistria, însă nu sunt atât de puternici ca să influențeze ceva”,

LIȚKAI, Valeri Anatolievici, fost „ministru al afacerilor externe”, născut la 13 februarie 1949 la Tver, Federația Rusă, pașaport rusesc nr. 51No0076099, eliberat la 9 august 2000. – „Stă acasă, din când în când este invitat la o conferință. El e separatist convins, însă nu are nicio influență”.

HAJEEV, Stanislav Galimovici, „ministru al apărării”, născut la 28 decembrie 1941 la Celiabinsk, Federația Rusă. – „Este demult la pensie, nici nu se aude nimic de el”.

ANTIUFEEV, Vladimir Iurievici, alias ȘEVȚOV, Vadim, „ministru pentru siguranța statului”, născut în 1951 la Novosibirsk, Federația Rusă, pașaport rusesc. – „El nu se află în Transnistria, însă el este activ. El a participat la formarea guvernelor separatiste din Lugansk și Donețk și a deținut funcția de ministru al securității”.

KOROLIOV, Alexandr Ivanovici, „vice-președinte”, născut la 24 octombrie 1958 la Wroclaw, Polonia, pașaport rusesc. – „Este plecat din Transnistria, nu are niciun fel de influență”.

BALALA, Viktor Alexeevici, fost „ministru al justiției”, născut în 1961 la Vinița, Ucraina. – „Este plecat undeva în Europa”.

GUDIMO, Oleg Andreevici, „membru al Sovietului Suprem”, „președinte al Comitetului de Siguranță, Apărare și Menținere a Păcii al Sovietului Suprem”, fost „ministru-adjunct al securității”, născut la 11 septembrie 1944 la Alma-Ata, Kazahstan, pașaport rusesc No 51No0592094. – „Se află la Moscova pe lângă așa-numita reprezentanță oficială a Transnistriei în Rusia. El este folosit pentru a demonstra că Transnistria este un stat independent. El e încă în activitate”.

KRASNOSELSKI, Vadim Nicolaevici, „ministru al afacerilor interne”, născut la 14 aprilie 1970 la Dauriia, raionul Zabaikalski, Citinskaia oblast, Federația Rusă. – „Acum este lider la Tiraspol și își are rostul în această listă”.

ATAMANIUC, Vladimir, „ministru-adjunct al apărării”. – „E demult la pensie, nu are nicio valoare”.

MAZUR, Igor Leonidovici, „șeful Administrației de Stat din Raionul Duboșari”, născut la 29 ianuarie 1967 la Duboșari, Republica Moldova. – „Este la pensie și mi se pare că e plecat din Transnistria. Nu se aude nimic de el”.

PLATONOV, Iuri Mihailovici, cunoscut sub numele de Iuri PLATONOV, „șeful Administrației de Stat în raionul Râbnița și în orașul Râbnița”, născut la 16 ianuarie 1948 la Klimkovo, raionul Poddorski, Novgorodskaia oblast, pașaport rusesc No 51No0527002, eliberat de ambasada rusă din Chișinău la 4 mai 2001. – „Este la pensie

CERBULENKO, Alla Viktorovna, „șef-adjunct al Administrației de Stat a orașului Râbnița”, responsabil cu probleme de educație. – „Nu cunosc nimic despre această persoană”.

KOGUT, Veceslav Vasilevici, „șeful Administrației de Stat din Bender”, născut la 16 februarie 1950 la Taraclia, raionul Chadir-Lunga, Republica Moldova. – „Persoana aceasta este decedată”.

KOSTIRKO, Viktor Ivanovici, „șeful Administrației de Stat din Tiraspol”, născut la 24 mai 1948, Komsomolsk na Amure, Habarovski krai, Federația Rusă. – „Este la pensie”.

„În afara dă Krasnoselski și Antiufeev, restul nu au nicio valoare acum sau au o valoare simbolică. Această listă trebuie modificată. În capul listei trebuie să se afle conducerea Sheriff-ului și apoi administrația, executivul”, consideră Leahu. 

Colonelul consideră că de această listă trebuie să se ocupe Biroul de Reintegrare și Externele. „Asta înseamnă un lucru – ori le este lehamite, ori Moldova nu înseamnă nimic pentru Uniunea Europeană”, a concluzionat Ion Leahu.

Deschide.MD a cerut opinia Biroului de Reintegrare și MAEIE-ului, însă, la ora publicării articolului, nu am primit un răspuns.    

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.