Modificarea Legii cu privire la CSM, și anume majorarea numărului pretinșilor reprezentanți ai societății civile, a avut drept scop imediat ”blocarea activității CSM” și impunerea acceptării de noi membri în compenența CSM, pentru înlăturarea ex-președintelui interimar Dorel Musteață. Cel care defapt și-a manifestat în practică viziunile privind reforma reală a justiției, și anume scoaterea acesteia de sub controlul politicului și a clanurilor de interese cu conexiuni oligarhice.
O scurtă analiză a listei pretendenților de a ocupa cele patru scaune de reprezentat al societății civile în cadrul CSM, creează senzația că ”în spatele tabloului” se reflectă o adevărată luptă de interese. Și asta pentru că, de facto, o bună parte a acestor reprezentanți ai societății civile, reprezintă grupări de interese care râvnesc la controlul justiției și răfuiala cu CSM. Acel CSM care a îndrăznit de a atenta la clanurile intangibile de interese din justiție, destructurând schemele pseudo-reformatorului Mihai Poalelungi.
Portalul de știri SafeNews.md a realizat în exclusivitate schema ce reflectă configurația acestor grupări de interese și conexiunile de „vasalitate”:
Prin intermediul unor modificări la Legea cu privire la CSM, cele trei clanuri configurate în anturajul lui Dodon și avându-l în calitate de „căpitenie” de grup de interes în justiție, și-au delegat reprezentanții pentru a fi INFILTRAȚI în organul suprem de conducere a judecătorilor, pentru a servi în calitate de „bâtă” celor neascultători și instrument de promovare a magistraților legați prin raporturi de vasalitate.
18 CANDIDAȚI. DOI DINTRE EI ”PENALI” CU ACTE ÎN REGULĂ
În cursa pentru selectarea reprezentanților ”de onoare” a societății civile, s-au înscris 18 candidați. Doi dintre aceștia sunt ”penali cu acte în regulă” .
- BELEI Elena – este șefa Departamentului Drept Procesulal Civil a facultății de drept a USM. Promovată cu insistență de Igor Vremea și gruparea lui Maxim Lebedinschi, fiind afiliată și grupării lui Brînză Sergiu, depre care se crede că a stat în spatele schemei Landromatului Ruses, pusă în aplicare de Veceslav Platon. Tot el consultant principal al lui Platon pe probleme de justiție. Belei Elena este vizată în cauza penală în care au fost învinuiți:Sergiu Brînză, jud. Liuba Brînză, Ouș și alții, imunitatea judecătorilor fiind ridicată prin hot. CSM nr. 588/27 din 11.12.2018. Fapt ce se justifică prin interceptarea convorbirilor telefonice de către CNA, în care Belei Elena execută u trafic de influiență a judecătorilor Curții de Apel Chișinău, în favoarea cumnatului său Valera Roșca. Abilitățile de traficant ale d-nei Belei pot fi apreciate în toată splendoarea potrivit stenogramei de mai sus. De menționat este faptul că cauza penală în care este vizată Belei Elena se află în gestiunea procurorului Mariana Botezatu din carul Procuraturii Anticorupție, la moment, ănsă, acțiunile de urmărire penală sunt stagnate.
Stenograma convorbirii purtate între Serghei Brînza şi Elena Belei:
Data: 21.08.2018, ora 13:30,
Locul: biroul de serviciu al Decanului Facultății de Drept al USM M. Kogălniceanu 67, bloc 2, etajul 1.
Serghei Brînza – marcat cu litera „S”, Elena Belei – cu „E”
2. Avocatul Ion CREȚU – lector la facultatea de drept a universității de Stat, formator la Institutul Național al Justiției, la Centrul de Instruire al Avocaților și la Centrul Național de Instruire în Insolvență. Și el un candidat din aceiași categorie, fiind promovat de cumetrul Radu Mudreac, afiliat grupării lui Sergiu Brînză. Tot el – cumetru judecătorului CSJ Ala COBĂNEANU, pri intermediul căreia se crede că practică vinzarea traficului de influiență la CSJ. Ion CREȚU a fost fizat în mai multe cauze penale. Acesta a făcut obiectul unor condamnări penale cu achitare ulterioară, aparent dubioase. Este avocatul lui Platon V. – persoană despre care se vehiculează că îl ”cîrmuiește” pe Procurorul General, râvnind spre ieșirea la libertate în următoarele luni.
3. FRUNZĂ Iurie – doctor în drept, cercetător științific, coordonator în cadrul Centrului Cercetării Juridice al ICJP al AȘM. Persoană, anterior condamnată în cauze penale legate de fraudarea proprietății publice, ulterior reabilitat.
4. MANEA Vladislav – Avocat, doctor în drept și conferențiar la facultatea de drept a Universității de Stat. Un alt candidat din partea grupării Brînză-Platon. Este la cea de a doua încercare de a se infiltra în CSM sub pretextul reprezentării societății civile, fiind un veritabil exponent al interesului de grup. Gruparea Brînză-Platon este afiliată grupării Poalelungi-Sternioală prin Berlinschi Victor, unită de scopul comun de răfuială cu justiția care a atentat la intangibil în special actuala componență a CSM și Procuratura Anticorupție. Anterior, Manea Vladislav, se crede că a fost promovat în CSM de către Sternioală Oleg. Intervențiile lui Poalelung Mihai în favoarea grupării lui Platon și anume soluționarea în justiție a problemelor PG – Stoianoglo Alexandru, s-au făcut observate în cauza de înlăturare a procurorului Morari Viorel, unde intervenția lui Poalelungi a fost una directă și nemijlocită.
5. Ludmila SPÂNU este avocată și conferențiară la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Studii Europene și Universitatea din Iași. Are gradul științific de doctor în drept. Omul devotat a lui Sergiu Brânză.
Spînu Ludmila este reprezentanta interesului exclusiv a lui Brînză Sergiu.
6.FORTUNĂ Ghenadie de asemenea, se crede a fi reprezentantul grupării de interese Brînză-Platon. Pe acesta, însă, nu se pun mari mize, motiv pentru care ultimul încearcă să se promoveze prin intermediul anturajului lui Dodon, apelând la susținerea lui Maxim Lebedinschi de la care nu ar fi primit garanții de susținere. În cadrul anturajului lui Dodon, gruparea Brînză-Platon este legată prin relații de vasalitate cu Vasilică Petru și Mihai Poalelungi. Despre Vasilică Petru se vehiculează că până la instaurarea regimului Plahotniuc, dar și pe timpul acestuia era unul dintre cei mai abilitați traficanți de influiență la CSJ.
7.VÎZDOAGĂ Tatiana, este soția avocatului lui FILAT Vladimir, el și avocatul lui Platon. Acesta se pare că vine în CSM de pe filiera grupării Poaleungi – Sternială – Vasilică Petru cu afilieri la gruparea lui Platon prin intermediul relației Poalelungi – Berlischii Victor. Aceasta este promovată de către Fadei Nagacevschi – actualul ministru al justiției.
8. Doctor în drept Valentin Roșca, 35 de ani, a fost numit recent șef al secției instruire continuă la Institutul Național al Justiției, unde activează în calitate de formator începând cu anul 2017. Valentin Roșca este și avocat.
Este persoană afiliată, grupării Diana Scobioală-Paolelungi-Sternioală. Tot el și contracandidatul „fictiv” al Dianei Scobioală. Promovarea lui Roșca Valentin este lobată de Diana Scobioală prin cumetru Nicu Postu Rusu.
9.Valentina Coptileţ este doctor în drept, conferenţiar universitar, prorector pentru activitatea didactică a Universităţii de Studii Politice şi Economice Europene „Constantin Stere”. Persoană afiliată grupării de interese a lui Avornic, cumetru cu Maxim Lebedinschi, prin intermediul căruia însearcă șă se promoveze la CSM. Prin urmare este o persoană controversată cu o reputație personală îndoielnică.
10.Sanda Țoncu este avocată și profesoară la Universitatea de Stat din Moldova, ulterior activând la Universitatea de Studii Europene din Moldova. Este soția lui Artur Airapetean -decanul facultății de drept, USEM. Se vehiculează că există riscul de fictivitate a titlului științific și experienței profesionale, aceasta nefiind cunoscută în mediul academic, și ar fi cunoscută doar ca fosta studentă a actualului soț. Rolul acesteia în jurisprudență este cel de ”soție” a lui Airapetean – cel care este o persoană controversată afiliată grupării Poalelungi – Sternioală, specialist pe misiuni ”murdare”. Mai mult decât atât, Airapetean are legături de interese cu Diana Scoioală, care a colaborat pe timpul regimului Plahotniuc cu Druță Ion și a servit interesele PD în diferite scheme din justiție, legate în special de INJ. Tot Airapetean este cel care acordă licențe de avocat procurorilor li judecătorilor controversați. Prestația acestuia nu este în toate cazurile cu titlu gratuit.
11.SOSNA Alexandru, este cea de a doua persoană promovată de către Aerapetean Artur
pentru a fi infiltrată în CSM drept reprezentant al societății civile.
Interesele lui Airapetean Artur, sunt lobate de gruparea de interese Diacov-Pîntea, de asemenea se mizează pe susținerea grupării Poalelungi-Sternioală – Vasilică Petru și Procurorul General A. Stoianoglo.
12.Ion Buzinschi este prodecan a facultății de drept a Universității de Stat Alecu Russo din Bălți. În trecut, a lucrat jurist la mai multe întreprinderi. Este promovat de către controversatul preot susținător a lui Dodon, episcopul Marchel care i-a făcut ieșire la Dodon.
13.MĂRGINEANU Iurie, angajat ULIM, afiliat cercurilor PD. Este cumetru și persoană apropiată lui Gurbulea V, -ex-Procuror General controversat din perioada lui Voronin.
14.BĂIEȘU Valeriu, angajat ULIM, veritabil membru al mediului academic, fără afilieri de interese în justiți.
Este promovat în CSM de către Cauia Alexandru din partea PD.
Are relații de cumetrism cu Maxim Lebedinschi. BĂIEȘU Valeriu , în cercurile PD face concurență lui Belei Elena.
15.Carolina Ciugureanu-Mihailuță, 42 de ani, doctor în drept și profesoară la Academia de Studii Economice din Moldova. Este fiica ex-magistratului de la Curtea de Apel Chișinău, Mihail Ciugureanu, învinuit într-un dosar penal pentru pronunțarea unei hotărâri ilegale care l-a favorizat pe fiul său într-o schemă de acaparare a terenurilor.
16. Sergiu Băieșu este doctor în drept, avocat și profesor la facultatea de drept a Universității de Stat din Moldova. Veterabil membru al mediului academic, profesor cu renume, afiliat partidului PAS. Prin urmare acesta mizează pe susținerea opoziției. Aparent reprezentant al interesului politic și nu cel al societății civile în CSM.
17//18.OSMOCHESCU Nicolae și POPA Victor, veritabili membrii ai mediului academic, profesori cu renume. Nu satisfac exigențele de vârstă pentru angajarea în serviciul public !!!
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.