Acasă Social Primarul din Bardar și-a acordat sieși un ajutor material

Primarul din Bardar și-a acordat sieși un ajutor material

0

Primarul satului Bardar, raionul Ialoveni, a semnat o dispoziție prin care și-a acordat sieși un ajutor material cu ocazia înregistrării căsătoriei și nașterii copilului. Experții anticorupție spun că o astfel de situație reprezintă un conflict de interese. Primarul nu a răspuns la solicitările noastre de a comenta dispoziția, scrie moldovacurată.md.

La 20 februarie 2020, primarul Valeriu Rață a emis o dispoziție cu următorul conținut: ”Din mijloacele planificate din bugetul Primăriei s. Bardar pentru susținerea populației se alocă primarului un ajutor unic cu ocazia înregistrării căsătoriei și un salariu de funcție în legătură cu nașterea copilului”.

Cumulate, cele două sume formează în jur de 11 mii de lei. La 17 martie 2020 Valeriu Rață și-a modificat dispoziția. A emis un alt document prin care dispune ca banii pentru acordarea ajutorului său să fie luați din alt fond – ”din mijloacele Bugetului Primăriei s. Bardar pentru anul 2020 economisite la fondul de salarizare”.

În rest, prevederile dispoziției anterioare au rămas aceleași. Lilia Ioniță, coordonatoare de proiecte la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, constată că această situație se încadrează în art. 12 al Legii privind declararea averii și a intereselor personale, care prevede: ”Conflictul de interese real apare în cazul în care subiectul declarării este chemat să rezolve o cerere/un demers, să emită un act administrativ, să încheie direct sau prin intermediul unei persoane terțe un act juridic, să ia o decizie sau să participe la luarea unei decizii în care are interese personale sau care vizează persoane ce îi sînt apropiate, persoanele fizice şi juridice cu care are relații cu caracter patrimonial și care influențează sau pot influența exercitarea imparțială și obiectivă a mandatului, a funcției publice sau de demnitate publică”, scrie moldovacurată.md.

”Prin urmare, aici e un conflict de interese real, care a devenit consumat, odată cu semnarea dispoziției. Primarul ar fi trebuit să soluționeze problema cu ajutorul Autorității Naționale de Integritate: să anunțe ca este în prezența acestui conflict și să solicite ca ANI să-i dea soluția de rezolvare. Una dintre soluții ar fi fost delegarea dreptului de semnătură către altcineva. În orice caz, situația trebuia declarată. Acum el riscă cu mandatul de primar, dacă nu a urmat pașii prevăzuți de lege”, a comentat experta anticorupție Lilia Ioniță.

Pînă a deveni primar, în octombrie 2019, Valeriu Rață s-a ocupat de propria afacere, o companie de confecționare a cuștilor pentru iepuri. Numele lui figurează în prezent și ca administrator al firmei Coniglio, specializată în diverse tipuri de comerț cu amănuntul, ceea ce reprezintă o incompatibilitate cu funcția publică.

De asemenea, pe portalul Autorității Naționale de Integritate, nu pot fi găsite declarațiile de avere ale lui Valeriu Rață, care ar fi trebuit depuse la preluarea funcției de primar, în 2019, dar și în primele trei luni ale anului 2020 (declarația anuală).

Moldovacurată a încercat să îi ia o reacție, însă acesta nu a răspuns la telefon și nici la mesajele de pe rețelele de socializare.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.