Acasă Justiţie DOC // Dosarul mitei de 50 de mii de euro: PCCOCS a...

DOC // Dosarul mitei de 50 de mii de euro: PCCOCS a preluat corpurile delicte acumulate de PA pentru învinuirea ex-polițistului Vladislav Corcodel

1

Procuratura Anticorupție a transmis Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Speciale (PCCOCS) corpurile delicte depistate în cadrul perchezițiilor efectuate în 2016 în biroul de serviciu al fostului șef de la Inspectoratul Național de Investigații, Vladislav Corcodel, învinuit într-un dosar de corupție pentru mită de 50 de mii de euro. Transmiterea documentelor este specificată într-o scrisoare de însoțire, făcută publică din greșeală pe Facebook de către procurorul PCCOCS Ruslan Toma.

În documentul semnat de procurora anticorupție Victoria Furtună se precizează că în urma perchezițiilor efectuate în biroul lui Corcodel au fost ridicate 50 de mape cu documente și diferite înscrisuri. Victoria Furtună mai informează că la solicitarea PCCOCS au fost expediate mai multe probe în dosarul Corcodel, cum ar fi descifrarea convorbirilor telefonice, rapoarte de expertize judiciare, ordonanțe de anunțare în urmărire generală.

corcodel by SafeNews

Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, Ruslan Toma a comunicat că documentul a ajuns întâmplător pe pagina sa de Facebook după o încercare nereușită de a-l recupera de pe rețeaua Viber. Omul legii a comunicat că nu este vorba de preluarea dosarului Corcodel de la Procuratura Anticorupție, dar de materialul probatoriu care este necesar pentru investigarea unui dosar de contrabandă. Întrebat dacă este vorba de dosarul pentru care Vladislav Corcodel ar fi estorcat mită pentru mușamalizare, Ruslan Toma a confirmat, dar s-a abținut să ofere mai multe detalii.

Amintim că, dosarul în care este învinuit Corcodel a fost pornit de CNA, la începutul lunii decembrie 2016, în baza plângerii unui agent economic. La 16 decembrie 2016, au fost reținuți, în flagrant, Octavian Busuioc, şef de secţie la Inspectoratul General de Poliție, și vameşul Maxim Guzic, fratele procurororului Vladislav Guzic.

Vladislav Corcodel, care deținea atunci funcția de șef al unei secții din cadrul Direcției Investigarea Fraudelor, a depus cerere de demisie și a dispărut imediat după reținerea presupușilor complici. Ulterior, Corcodel a depus o cerere în judecată în care a reclamat conducerea Inspectoratului General de Poliție că a fost demis ilegal, iar semnătura i-a fost contrafăcută. Ulterior, avocații lui Corcodel au declarat că fostul polițist pledează nevinovat și că dosarul i-a fost contrafăcut.

Vladislav Corcodel a fost reținut în decembrie 2019, la trei ani după ce a fost dat în urmărire generală, fiind bănuit de îmbogățire ilicită și corupere pasivă. A doua zi de la reținere, procurorul general Alexandr Stoianoglo a făcut declarații pentru presă în care a dat de înțeles că are dubii în privința acuzațiilor aduse de procurorii Anticorupție lui Corcodel și că acesta urmează să fie eliberat.

„Am discutat în cadrul Procuraturii privind arestul domnului Corcodel. Trebuie să verificăm toate probele acumulate în cadrul dosarului și să vedem cât este de necesară arestarea dumnealui. Această persoană a lucrat mult timp cu instituții internaționale ce țin de contrabanda de țigări. Avem nevoie de o conlucrare cu Vladislav Corcodel”, a declarat atunci Stoianoglo.

Surse din Procuratură au comunicat pentru portalul Anticoruptie.md că Stoianoglo a solicitat dosarul pentru verificări suplimentare, că s-ar fi întâlnit personal cu Corcodel, iar procurorul pe caz a fost invitat să ofere explicații.

Vladislav Corcodel a fost subiectul mai multor investigații jurnalistice. Ziarul de Gardă scria încă în 2010 că polițistul ar fi protejat vânzătorii ambulanți de aur de contrabandă de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, fiind cumetru cu una dintre vânzătoare. Printre vânzătoarele protejate ar fi fost și cuscra ministrului Apărării, Victor Gaiciuc, cuplul fiind cununat de către președintele Igor Dodon.

Presa a scris și a publicat imagini cu imobilul de lux de pe strada Ciocârliei din Chișinău, în care locuia Vladislav Corcodel cu familia, avându-i vecini pe ex-ministrul Justiției, Vitalie Pârlog, și pe Oleg Voronin, fiul fostului președinte comunist, Vladimir Voronin. Imobilul este înregistrat pe numele unor persoane din anturajul familiei.

La finele anului 2016, pe imobilul lui Corcodel a fost aplicat sechestru.

După efectuarea perchezițiilor la domiciliul lui Corcodel, în decembrie 2016, procurorii au anunțat că au ridicat un televizor cu boxe de ultimă generaţie, 2.500 de euro, 800 de lire sterline, contracte de design pe o casă şi trei apartamente, șase ceasuri pentru bărbaţi şi un ceas pentru femei care aparţin diferitor branduri cunoscute, precum Louis Vuitton sau Breitling. Mai mult, procurorii au anunțat că ar fi identificat trei celule bancare în care Corcodel ar fi păstrat aproape 200 de mii de euro. Celulele ar fi fost administrate, în bază de procură, de către persoane apropiate lui Corcodel.

În timp ce Corcodel era fugar, avocății săi au acționat în judecată mai multe instituții ale statului și portalul de știri deschide.md, acuzându-l de defăimare. Corcodel s-a arătat deranjat de faptul că portalul a publicat imagini cu bijuterii și ceasuri de brand depistate de procurori în timpul percheziției la domiciliul său. Avocații fostului polițist au pierdut procesul.

anticoruptie.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.