Acasă Politic Deși nu are nici un drept, Dodon i-a cerut explicații președintelui CC...

Deși nu are nici un drept, Dodon i-a cerut explicații președintelui CC după suspendarea legii pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea

1

Peședintele Dodon i-a cerut socoteală președintelui Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, după ce Înalta Curte a adoptată decizia de a suspenda prevederile legii pentru care guvernul și-a asumat răspunderea. Dodon a anunțat astăzi că l-a telefonat pe președimntelui CCM, Vladimir Șurcan pentru a-l întreba „ce s-a întâmplat”. Asta în contextul în care instanța este o autoritate independentă, respectiv, nu se supune nimănui, cu atât mai puțin președintelui țării, care are atribuții limitate.

L-am sunat ieri pe domnul Țurcan, președintele Curții Constituționale, să întreb ce s-a întâmplat. Înțeleg că patru membri au votat pentru suspendarea acestei legi. Domnul Țurcan a votat împotrivă și are o opinie separată. El a venit cu argumente pentru ca această lege să rămână în vigore”, a declarat Dodon .

Totodată, șeful statului a acuzat opoziția, mințind în direct că aceasta a cerut suspendarea întregii legi de asumare a răspunderii, deși în sesizarea deputatului Platformei DA Dinu Plângău, care a stat la baza deciziei CC, se cerea exclusiv nularea a trei chestiuni: cu privire la modificarea privind vizibilitatea produselor din tutun, introducerea în regim duty free a mărfurilor accizate și introducerea taxelor pe resurse naturală.

„Pentru mine și pentru Guvern a fost foarte stranie această decizie și în general atitudinea opoziției. O abordare stranie și cinică, care au cerut aborgarea unor prevederi sau a legii în întregime de asumare a răspunderii de către Guvern”, a spus Dodon.

În context, șeful statului a spus că acum există trei scenarii de ieșire din situație.

– Deputații își retrag sesizările depuse la CCM;
– Curtea Constituțională respinge sesizările depuse, declarând drept constituțională legea pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea;
– Curtea Constituțională acceptă sesizarea deputaților. În acest caz, Guvernul va veni în Parlament cu o nou proiect de lege.

Este important de menționat că potrivit Legii privind Curtea Constituțională, CCM este singura autoritate de jurisdicţie constituţională în Republica Moldova. Curtea Constituţională este independentă şi se supune numai Constituţiei.

La intrarea în exercitarea funcţiei, judecătorul Curţii Constituţionale depune în faţa Parlamentului, Preşedintelui Republicii Moldova şi Consiliului Superior al Magistratului următorul jurămînt: „Jur să îndeplinesc cinstit şi conştiincios obligaţiile de judecător al Curţii Constituţionale, să apăr orînduirea constituţională a Republicii Moldova, să mă supun în exercitarea funcţiei NUMAI ȘI NUMAI Constituţiei„.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.