Decesul numărul 1472. Femeie de 80 de ani din Capitală cu diverse comorbidități. Astfel Ministerul Sănătății a trecut-o în listă pe Maria Andoni, care a fost medic și și-a dedicat 60 de ani pentru salvarea vieților umane. De când a ieșit la pensie, activa în calitate de asistentă medicală, la o școală din Chișinău, iar acum familia acesteia nu a primit nici măcar condoleanțe din partea autorităților. Ministerul spune că femeia este considerată angajată a sistemului educației. Îndurerați, dar și revoltați, rudele acesteia cer dreptate.
AURELIA ANDONI, MEDIC DE FAMILIE: „Nu a refuzat nimănui niciodată niciun ajutor, din punct de vedere profesional, medical, chiar și cu un cuvânt bun. Avea o inimă de aur.”
Centrul Covid, 6 octombrie, spitalul nr 2, pulmonologia, seara și mai departe… Iată însemnările care au rămas ca amintire.
Acest carnet este tot ce a rămas de la o femeie, care și-a dedicat toată viața sistemului medical. Copiii Mariei Andoni povestesc că a decedat acum patru zile, la vârsta de 80 de ani, după ce s-a infectat cu Covid-19. Jumătate din viață a activat la Centrul Medicilor de Familie de la Botanica, iar de când a devenit pensionară, femeia lucra la un liceu din Capitală, în calitate de asistentă medicală. Așa că, decesul ei a fost anunțat foarte sec de către Ministerul Sănătății și nu a fost trecut în lista lucrătorilor medicali, care au murit.
VIOREL ANDONI, MEDIC DE FAMILIE: „Pentru noi asta e dureros și vrem să fie spus adevărul.”
AURELIA ANDONI, MEDIC DE FAMILIE: „Mama noastră a fost ca o leoaică, își apăra puii, dar a venit timpul să apărăm memoria ei.”
Fostul ministru al sănătății, Ala Nemerenco, a solicitat autorităților să facă corectările de rigoare în comunicatul emis și să-i ofere ultimul respect Mariei Andoni. În caz contrar, scrie Nemerenco, există bănuieli că numărul medicilor decedați ar fi mult mai mare decât cel oficial. Ministerul, însă, a răspuns că în statistică se regăsesc doar lucrătorii medicali,care activau la momentul decesului în domeniul sănătății.
Cristina Stratulat, purtătoare de cuvânt MSMPS: „Din informațiile prezentate, aceasta activa în sistemul educațional. Ministerul exprimă sincere condoleanțe cu trecerea în neființă a doamnei medic, care și-a dedicat întreaga carieră profesională sănătății populației.”
Răspunsul autorităților însă nu le-a venit pe plac copiilor medicului decedat.
VIOREL ANDONI, MEDIC DE FAMILIE: „Ea era asistentă medicală, personal medical, nu era profesor.”
Între timp, numărul lucrătorilor medicali crește alarmant. Cifra se apropie de șapte mii, dintre care două mii sunt medici. Mai mult, doctorii spun că situația se va înrăutăți și mai mult, dacă numărul de cazuri noi va continua să crească. Potrivit lor, lucrătorii medicali se infectează în mare parte de la pacienții aflați în stare gravă.
VERONICA ȚUGULSCHI, ȘEFA UNITĂȚII DE PRIMIRI URGENTE: „Când lucrezi cu un pacient desaturat, care tușește în continuu, care are dispnee marcată, în timpul ăsta pericolul de infectare e foarte mare. Nu o să aibă cine lucra, dacă nu vor fi acești 2-3 medici care au rămas, cine o să vină în locul nostru? Sunt secții unde activează doar 1-2 asistente medicale.”
I-am arătat doctorului și câteva imagini, făcute ieri la Hramul orașului Chișinău, iar acestea au speriat-o .
VERONICA ȚUGULSCHI, ȘEFA UNITĂȚII DE PRIMIRI URGENTE: „Într-adevăr e un dezastru, asta înseamnă că peste 5-7 zile noi o să ne înădușim de lucru. O să avem mult de lucru. Toți acești oameni care au umblat pe stradă dezechipați, nerespectând distanța socială, numaidecât o să se îmbolnăvească, sigur. La 270 de paturi, aproape toate sunt pline, avem doar un loc de femeie și unul de bărbat liber. Mai mult niciun loc.”
Potrivit datelor Ministerului Sănătății, până la ora actuală au decedat 42 de lucrători medicali, după ce starea lor s-a agravat din cauza noului tip de coronavirus.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.