Acasă Social Institutul „Pro Vest”: Republica Moldova în contextul migrației globale

Institutul „Pro Vest”: Republica Moldova în contextul migrației globale

0

La data de 28 septembrie 2020, Institutul „Pro Vest” a organizat o dezbatere publică on-line pe tema: “Republica Moldova în contextul migrației globale”. Acest eveniment a avut loc în cadrul proiectului “Moldova în Dialog”, realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Dezbaterea a fost moderată de Dorin Dușciac, doctor în fizică, cercetător, care i-a avut în calitate de invitați pe Valeriu Sainsus, doctor, conferențiar universitar, expert în probleme demografice; Dorina Roșca, doctor în socio-economia dezvoltării, președinte al Institutului European de Studii pentru Dezvoltare, Paris, Franța; Natalia Vlădicescu, sociolog, CBS-AXA, Chișinău, Republica Moldova.

Expertul Valeriu Sainsus a trecut în revistă cele mai importante probleme de ordin demografic cu care se confruntă Republica Moldova în ultimii 30 de ani.

Președintele IESD Dorina Roșca a prezentat modul în care fenomene precum migrația și îmbătrânirea continuă a populației din Republica Moldova pun o mare presiune inclusiv pe sistemul protecției sociale, „sistem șubrezit de la bun început”.

Sociologul Natalia Vlădicescu a afirmat că „o bună parte din populația noastră muncește ilegal sau cu jumătate de salariu în plic, fapt ce conduce la o diminuare a contribuțiilor sociale” , iar proasta informare a cetățenilor și lipsa unor acorduri bilaterale cu țările în care muncesc concetățenii noștri a condus la o agravare a situației acestora, care revenind în țară la vârsta pensionării urmează să supraviețuiască cu pensia minimă asigurată de către stat.

Rezultatele unor proiecte coordonate de Natalia Vlădicescu demonstrează că un sfert din migranții moldoveni ar avea intenția să revină în țară, unii chiar s-au întors “partea dramatică constă totuși în faptul că statul n-a știut cum să-i valorifice și să-i integreze în societate”

S-a discutat, de asemenea, despre rolul și efectele remitențelor în menținerea și evoluția economiei naționale.

La întrebarea dacă am avut de câștigat sau de pierdut în urma acestor valuri succesive de emigrare, Valeriu Sainsus a afirmat că am câștigat din perspectiva de scurtă durată și, probabil, vom câștiga și din cea de lungă durată dacă cetățenii noștri vor reveni în țară cu o mai bună pregătire din punct de vedere profesional”.

S-a discutat problema migrației și sub aspectul politicilor pe care ar trebui să le propună statul în vederea unei mai bune gestionări și valorificări a noilor resurse pe care le aduce migrantul, menite să contribuie la dezvoltarea propriu-zisă a țării și nu doar la o mărire a consumului.

Printre subiectele dezbaterii a fost și cel referitor la modul în care diaspora participă la viața publică din țara de origine; cât de motivați mai sunt migranții moldoveni să participe la procesele electorale din Republica Moldova etc.

Seria de evenimente publice, în cadrul proiectului “Moldova în Dialog”, va fi continuată și în următoarele luni cu subiecte de actualitate și de interes pentru publicul larg.

deschide.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.