Acasă Politic Apelul Maiei Sandu în adresa GUVERNĂRII: „Măcar în al doisprezecelea ceas, spuneți-ne...

Apelul Maiei Sandu în adresa GUVERNĂRII: „Măcar în al doisprezecelea ceas, spuneți-ne ADEVĂRUL”

0

Fostul premier, Maia Sandu, este gata să ajute actuala guvernare în lupta cu pandemia COVID – 19, dar cere maximă transparență. „Cerem Guvernului să fie deschis și să implice toți specialiștii din societatea civilă și din opoziție, pentru că acum, datoria noastră, a tuturor, este să ne solidarizăm în lupta cu pandemia”, a declarat astăzi lidera PAS.

Potrivit ex-premierului, autoritățile încearcă să ascundă unele lucruri, în speță cu referire la faptul că nu sunt suficiente teste pentru COVID – 19.

„În aceste zile, cu toții suntem foarte îngrijorați de ceea ce se întâmplă în lume și, mai ales, în R. Moldova. De câteva săptămâni, auzim de la autorități că există suficiente teste, dar vedem că, în timp ce în alte țări sunt testate zeci de mii de persoane pe zi, la noi au fost testate doar câteva sute de oameni. Care este realitatea? De ce sunt testați atât de puțini oameni dacă există suficiente teste? Dacă nu vom testa, nu vom identifica oamenii infectați, nu îi vom putea izola și virusul va continua să se răspândească cu viteză mare”, avertizează Sandu.

Și mai alarmantă, în opinia Maiei Sandu, este situația medicilor.

„Numărul medicilor infectați raportat la numărul total de persoane infectate este mai mare decât în celelalte țări care se confruntă cu epidemia. Iar la noi furtuna abia începe. Noi primim mesaje disperate de la medici din spitalele care tratează bolnavi cu COVID – 19, de la medici din celelalte spitale și de la medici de familie din diferite localități. Oamenii se plâng că nu au echipamente de protecție, că nu sunt instruiți corespunzător, că nu au protocoale clare cum să procedeze într-un caz sau altul. Măcar în al doisprezecelea ceas, spuneți-ne adevărul ca să putem ajuta medicii. Ca medicii să ne poată ajuta pe noi”, a adăugat sursa citată.

„Solicităm Guvernului să fie sincer cu cetățenii și să răspundă clar la întrebările pe care le-au formulat colegii mei din Parlament, presa, societatea civilă: câte teste avem astăzi și de ce se testează atât de puțini oameni, câte costume de protecție avem și de ce s-au infectat atât de mulți medici? Sunt oameni care pot și vor să ajute, dar e nevoie ca autoritățile să spună lucrurilor pe nume”, a conchis politiciana.

Amintim că anterior, Iulian Namolovan, medic reanimatolog la Spitalul Republican, dar și unul dintre medicii de la SCR depistați pozitiv la prezența coronavirusului de tip nou, a lansat o petiție online pentru ca medicii să fie protejați.

 „Eu vreau să pot să ajut să fie tratați TOȚI pacienții cu COVID-19 și fără. Republica Moldova trece printr-o perioadă dificilă din cauza epidemiei de coronavirus. În aceste momente critice pentru țară, medicii sunt cei care trebuie să ia decizii pentru că ei sunt cei care au pregătirea și cunoștințele necesare cum să lupte și să învingă epidemia! În Comisia pentru Situații Excepționale unde se i-au toate deciziile strategice legate pandemie, nu este nici un medic! În schimb, sunt 7 juriști, 7 ingineri, 5 economiști, 4 reprezentanți ai structurilor de forță, un diplomat și un pedagog!!! Ministerul Sănătății este condus de un jurist. Vă îndemn să semnați petiția pentru ca medicii să fie lăsați să își facă munca și să fie protejați, pentru că doar așa vă putem salva pe ct mai mulți”.

Astfel, medicul a solicitat următoarele:

1. În Comisia pentru Situații Excepționale să fie obligatoriu cel puțin trei medici epidimiologi cu renume în țară și sefii spitalelor strategice.

2. Ministru al Sănătății să fie numit un medic care cunoaște sistemul de sănătate.

3. Directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, să fie repus în funcție imediat.

Petiția poate fi semnată aici.

Până în momentul de față, petiția a fost semnată de către peste 11 mii de cetățeni.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.