Acasă Politic VOT DIASPORĂ 2020 vs 2016// În Federația Rusă, Italia și SUA ar...

VOT DIASPORĂ 2020 vs 2016// În Federația Rusă, Italia și SUA ar urma să fie pregătite cu zeci de locații mai multe

0

Numărul secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile prezidențiale din această toamnă ar putea să fie de două ori mai mare decât la alegerile prezidențiale din 2016. În lista provizorie cu locațiile secțiilor de votare destinată moldovenilor din diasporă, care a fost recent publicată, se arată că în Federația Rusă ar urma să fie pregătite cu 30 de secții mai multe, iar acestea ar urma să fie repartizate în mai multe orașe. În Italia, numărul lor s-ar majora cu 20, iar în România cu patru. De asemenea, lista include și alte țări în care moldovenii nu ar fi avut posibilitatea să voteze anterior din cauza lipsei secțiilor de vot. 

Mai exact, ar urma să fie pregătite 202 secții de votare în străinătate pentru alegerile prezidențiale din toamna anului 2020, în timp ce în 2016 au fost 99

Astfel, în Canada, ar urma să fie șase secții în loc de trei și au fost incluse noi orașe, precum Calgary, Vancouver. Asta pe lângă Ottawa, Montreal și Toronto. 

Pentru moldovenii din Federația Rusă, se propune cu 30 de secții mai mult și în total ar fi 38.  În acest sens, pe listă au fost adăugate alte orașe noi, precum Kaluga,  Kostroma, Tula, Surgut, Rezani, Lipețk, Voronej.

În Irlanda, a fost inclusă o secție în orașul Limerick și ar urma să fie pregătite două secții în loc de una, comparativ cu anul 2016. De altfel, în acest an, Principatul Monaco a fost exclus din listă, iar moldovenii de acolo nu ar avea nicio secție de votare. 

În Regatul Spaniei, ar urma să fie șapte secții de votare în loc de patru cât erau la alegerile prezidențiale din 2016. În listă au fost incluse orașele Malaga, Alicante, San Sebastian. 

În Regatul Unit al Marii Britanii, ar urma să fie 10 secții, iar pe listă au fost incluse alte orașe, precum Edinburgh, Birmingham, Northampton, Manchester, Glasgow. O secție de vot a fost inclusă suplimentar și în Belarus. E vorba de orașul Gomel. Asta în condițiile în care o secție de vot ar urma să fie la Minsk.

În Grecia, ar urma să fie scoasă o secție de vot din orașul Atena, însă ar urma să fie inclusă una pe insula Creta. Astfel, numărul acestora ar rămâne neschimbat. 

Precizăm că, în 2016, au fost doar două secții de votare în Germania, iar în 2020 ar urma să fie 11. Câte două în orașul Berlin, Frankfurt și câte una la Stuttgart, Hamburg, Munchen, Dusseldorf, Leipzig, Hanover, Osnabruck.

Și în Franța, ar putea fi incluse cu trei secții de votare mai mult decât în 2016. Vor fi două la Paris, două la Nice și câte una la Strasbourg, Villeneuve-Saints-Georges, Montreuil, Lyon și Bordeaux.

La fel, dacă în 2016 erau 25 de secții în Italia, în 2020 vor fi 45.  

În Republica Portugheză, a fost adăugată în listă o secție de vot. E vorba de orașul Porto și ar urma să fie cinci în total, decât patru cum erau anterior.

În țara vecină România s-ar pregăti cu patru secții de vot mai multe. La fel, precizăm că a fost inclus și orașul Sibiu pe lista secțiilor de vot, ceea ce nu a fost în 2016. 

În Statele Unite ale Americii, ar urma să fie 18 secții de votare, cu 11 mai mult decât în 2016. În listă au fost incluse orașele Boston, Asheville, Orlando, Denver, Las Vegas, Dallas, Minneapolis, Portland, Pensacola, Philadelphia.

Numărul secțiilor de votare ar urma să fie majorat și în Israel. Acolo s-ar pregăti trei locații. E vorba de orașele Tel-Aviv, Așdod, Ierusalim. 

De asemenea, în acest an, pe listă au fost incluse și alte țări. În Cipru ar urma să fie o secție de votare, în Danemarca două secții, iar în Emiratele Arabe Unite și Regatul Norvegiei, orașul Oslo, câte o locație destinată moldovenilor care vor să își expună votul la prezidențiale. 

Precizăm că, ieri, a fost publicată o listă provizorie cu locațiile secțiilor de votare din străinătate. De asemenea, expertul în politici publice Ștefan Gligor a scris pe pagina sa de Facebook că lista ar fi fost expediată de președintele CEC la data de 11 septembrie, cu cinci zile până la finalizarea procedurii de înregistrare prealabilă.

De altfel, 60.030 de moldoveni de peste hotare, precum și cei domiciliați în localitățile din stânga Nistrului, s-au înregistrat prealabil pentru participarea prealabilă la alegerile pentru funcția de președinte țării. Este cel mai mare număr înregistrat de sistemul CEC de la înființarea acestuia, și de 17 ori mai mare decât numărul de moldoveni care s-au înregistrat prealabil în 2016, în pragul precedentelor alegeri prezidențiale. Atunci, în sistem figurau puțin peste 3.500 de moldoveni.

Astfel, în câteva zile, Federația Rusă a ajuns pe primele poziții în lista statelor de unde solicită cetățenii înregistrarea prealabilă pentru a participa la prezidențiale. Totodată,  în urma unei investigații s-au depistat mai multe cazuri de înregistrare prealabilă frauduloasă a alegătorilor în Rusia, în care zeci de oameni au semnat că intenționează să voteze pe 1 noiembrie în Rusia, asta chiar dacă nu se află în Federația Rusă și chiar nu au fost niciodată acolo – nici la muncă, nici în vizită. În liste sunt persoane care activează în funcții publice, în cadrul autorităților locale conduse de reprezentanți ai Partidului Socialiștilor.

Funcționarii neagă că ar fi comis o ilegalitate. Unii spun că aveau intenții reale de a se deplasa în Rusia, iar alții argumentează că au fost induși în eroare, neînțelegând de fapt pentru ce semnează.

Voci din societatea civilă susțin că numărul de înregistrări e de opt ori mai mare față de alegerile din 2019.

AGORA.MD

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.