Acasă Politic PAS cere demisia lui Dorin Cimil de la șefia CEC

PAS cere demisia lui Dorin Cimil de la șefia CEC

0

Partidul Acțiune și Solidaritate cere demisia președintelui Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil. Potrivit unui comunicat de presă al formațiunii, Cimil „a dat dovadă de părtinire în exercitarea atribuțiilor sale, prin acceptarea promovării intereselor politice ale unui potențial candidat la alegerile prezidențiale, la comanda lui Maxim Lebedinschi, și astfel a încălcat legea și jurământul depus”.

Comisia Electorală Centrală este un organ independent, iar membrii CEC depun, la confirmarea în funcție, un jurământ în fața Parlamentului precum că vor îndeplini fără părtinire atribuțiile ce le revin. Dorin Cimil a fost propus în calitate de membru CEC de către PAS cu intenția ca instituția CEC-ului să devină apolitică, independentă, să apere interesul cetățenilor și să supravegheze cu adevărat organizarea unor alegeri libere și corecte. Am identificat candidatura domnului Cimil din mediul academic, nu din sfera politică, anume din această perspectivă”, se menționează în comunicat.

Potrivit PAS, unele acțiuni și declarații din partea lui Dorin Cimil „pun la îndoială independența și obiectivitatea acestuia”.

De exemplu, menționăm următoarele acțiuni: neluarea măsurilor de anulare a cererilor prealabile false, susținerea propunerii de deschidere nejustificată a secțiilor de votare în Rusia pe baza unor acte falsificate, acceptarea deciziei partizane a CEC față de excluderea partidelor din procesul electoral prezidențial, decizie care este ilegală și îl favorizează pe Igor Dodon”, precizează formațiunea.

Amintim că Dorin Cimil a fost propus de PAS în funcția de membru al Comisiei Electorale Centrale în vara 2019. Ulterior, acesta a fost ales în calitate de președinte al CEC.

Potrivit Codului Electoral, membrul Comisiei Electorale Centrale este demis de către autoritatea care l-a desemnat în caz de:

a) adoptare în privinţa lui a hotărîrii judecătoreşti definitive de condamnare pentru infracţiune săvârşită;
b) pierdere a cetăţeniei Republicii Moldova;
c) aplicare a unei măsuri de ocrotire judiciare sub forma tutelei;
d) încălcare gravă a Constituţiei Republicii Moldova şi a prezentului cod;
e) rămânere definitivă a actului de constatare prin care s-a stabilit emiterea/adoptarea de către acesta a unui act administrativ, încheierea directă sau prin intermediul unei persoane terțe a unui act juridic, luarea sau participarea la luarea unei decizii cu încălcarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese;
f) aflare în incompatibilitate, fapt stabilit prin actul de constatare rămas definitiv;
g) nedepunere a declarației de avere și interese personale sau refuz de a o depune;
h) dispunere de către instanța de judecată, prin hotărâre irevocabilă, a confiscării averii nejustificate.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.