Autoritățile iraniene i-au executat pe doi membri ai grupării interzise Mujahideen-e-Khalq (MEK) acuzați că au atacatat infrastructura civilă cu proiectile artizanale, a anunțat duminică agenția de știri judiciare Mizan, cu organizația neguvernamentală Amnesty International reclamând că procesul a fost „extrem de nedrept”, transmite Reuters.
Mehdi Hassani și Behrouz Ehsani-Eslamloo, identificați drept „elemente operaționale” ale MEK, au fost condamnați la moarte în septembrie 2024 – un verdict confirmat de Curtea Supremă a Iranului, care le-a respins cererea de rejudecare a procesului, a relatat Mizan.
„Teroriștii, în coordonare cu liderii MEK (…), construiseră lansatoare și mortiere portabile în acord cu obiectivele grupării, au tras proiectile fără discernământ asupra cetățenilor, locuințelor, unităților de servicii și administrative, centrelor educaționale și caritabile”, mai susține Mizan.
Maryam Rajavi, care conduce Consiliul Național al Rezistenței din Iran, în care MEK este principala forță, le-a adus un omagiu celor doi.
„Onoare acestor mujahedini care, după trei ani de rezistență neclintită sub tortură, presiune și amenințări, și-au îndeplinit jurământul solemn față de Dumnezeu și popor cu mândrie și demnitate”, a declarat Rajavi.
Inculpații au fost acuzați de „moharebeh”, un termen islamic care înseamnă purtarea unui război împotriva lui Dumnezeu, distrugerea proprietății publice și „apartenență la o organizație teroristă cu scopul de a perturba securitatea națională”.
Amnesty International spunea că procesul a fost „extrem de nedrept”
Organizația neguvernamentală a declarat că Ehsani-Eslamloo și Hassani au fost arestați în 2022 și și-au susținut nevinovăția în timpul unui proces pe care organizația pentru drepturile omului l-a numit „extrem de nedrept și marcat de acuzații de tortură și confesiuni forțate”.
„Potrivit unor surse informate, agenții i-au interogat fără prezența avocaților și i-au supus torturii și altor rele tratamente, inclusiv bătăi și izolare prelungită, pentru a obține declarații autoincriminatoare”, declara Amnesty International în ianuarie.
Potrivit Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, numărul persoanelor executate în Iran a crescut la cel puțin 901 în 2024, cel mai mare bilanț după 2015.
MEK, cunoscută și ca Organizația Mujahedinilor Poporului din Iran, a fost o puternică grupare islamistă de stânga care a organizat campanii de bombardamente împotriva guvernului șahului și a țintelor americane în anii 1970, dar care în cele din urmă s-a despărțit de celelalte facțiuni ale Revoluției Islamice din 1979.
De atunci, MEK s-a opus Republicii Islamice, iar conducerea sa se află în exil, la Paris. Grupul a fost inclus pe lista organizațiilor teroriste de către SUA și Uniunea Europeană până în 2012.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.