Acasă Extern Eurodeputații, plan cu termen limită pentru renunțarea la importul de gaze rusești

Eurodeputații, plan cu termen limită pentru renunțarea la importul de gaze rusești

0

Parlamentul European analizează o propunere care ar urgenta cu un an, adică până la 1 ianuarie 2027, procesul de renunţare la importurile de gaze ruseşti în UE.

Asta în condiţiile în care oficialii de la Bruxelles să pregătesc să negocieze o interdicţie care ar urma să aibă caracter obligatoriu, arată documentele consultate de Reuters, scrie Digi24.ro.

Ţările membre UE şi Parlamentul European să pregătesc să negocieze planul propus de Comisie privind interzicerea importurilor de gaze naturale din Rusia, punctul de plecare fiind propunerea formulată luna trecută de către executivul comunitar care vizează eliminarea tuturor importurilor de gaze ruseşti de la 1 ianuarie 2028.

Cu toate acestea, în documentele analizate de Reuters, în care sunt detaliate amendamentele eurodeputaţilor la propunerea Comisiei, raportorii Parlamentului European, în dosarul referitor la interzicerea gazelor ruseşti, au propus fiecare ca termenul limită să fie adus mai în faţă, la 1 ianuarie 2027. Propunerile au fost formulate de eurodeputaţii Inese Vaidere, de la PPE, cea mai mare formaţiune din Parlamentul European, şi de Ville Niinisto, de la Grupul Verzilor.

O serie de diplomaţi din ţările membre au spus că este puţin probabil ca guvernele să cadă de acord pentru a aduce mai în faţă, cu un an, interdicţia privind gazele ruseşti, dar că eurodeputaţii ar putea să utilizeze această solicitare ca instrument de presiune pentru a obţine alte modificări în cadrul negocierilor.

De exemplu, Inese Vaidere a propus obligaţia ca guvernele să aplice penalităţi companiilor care încalcă interdicţia, inclusiv prin posibila eliminare a autorizaţiei de a face tranzacţii cu energie. La rândul său, Niinisto vrea o interzicere completă a importurilor de petrol din Rusia de la 1 ianuarie 2027, un lucru pe care, însă, Comisia Europeană nu l-a propus.

Parlamentul European urmează să voteze la toamnă pentru a-şi confirma poziţia de negociere în raport cu ţările membre, în dosarul interzicerii gazelor ruseşti. Măsurile finale vor avea nevoie de aprobarea Parlamentului Europeană şi a unei majorităţi calificate a statelor membre, ceea ce înseamnă că nu vor putea fi blocate de ţări membre precum Ungaria şi Slovacia, care importă în continuare gaze ruseşti prin conducte şi s-au opus planurilor Bruxelles-ului.

După debutul invaziei ruseşti în Ucraina, în 2022, UE a promis că va pune capăt relaţiilor energetice vechi de decenii dintre Europa şi Rusia, care anterior invaziei era principalul furnizor de gaze al Europei. Anul trecut aproximativ 19% din necesarul de gaze al Europei a venit din Rusia, via conducta TurkStream şi livrările de gaze lichefiate. Această pondere este aşteptată să se reducă până la 13% în 2025, ceea ce ar reprezenta o diminuare semnificativă de la un nivel de 45% existent înainte de anul 2022.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.