Atacurile aeriene ale Israelului în Siria și bombardarea unei biserici din Gaza au stârnit îngrijorare și revoltă în administrația Trump. Potrivit Axios, mai mulți oficiali de la Casa Albă îl acuză pe Benjamin Netanyahu de un comportament haotic și periculos, care riscă să submineze eforturile președintelui Trump de stabilizare în Orientul Mijlociu.
La câteva zile după vizita premierului israelian Benjamin Netanyahu la Washington, în care s-a întâlnit de două ori cu Donald Trump, mai mulți oficiali americani au transmis semnale de alarmă privind acțiunile Israelului în Siria. Bombardamentele asupra unui convoi de tancuri și a sediului armatei siriene, precum și atacurile din apropierea palatului prezidențial sirian, au fost percepute drept o escaladare periculoasă.
„Bibi s-a comportat ca un nebun. Bombardează totul tot timpul”, a declarat un oficial de la Casa Albă pentru Axios. „Asta ar putea submina ce încearcă Trump să facă.”
Alt oficial a menționat atacul asupra unei biserici din Gaza, care l-a determinat pe președintele Trump să îl sune personal pe Netanyahu: „Avem senzația că în fiecare zi apare ceva nou. Ce naiba?!”
Un al treilea oficial a descris comportamentul premierului israelian drept infantil:
„Netanyahu e uneori ca un copil care nu se poate controla.”
Potrivit mai multor surse din administrația americană, SUA obținuseră promisiunea Israelului că va opri atacurile pentru a permite o soluție diplomatică, după ce un convoi sirian fusese lovit sub pretextul că traversase o zonă demilitarizată. Dar, după o scurtă pauză, Israelul a reluat ofensiva.
„Bombardamentele din Siria i-au luat prin surprindere pe Trump și pe consilierii săi. Președintelui nu-i place să deschidă televizorul și să vadă bombe căzând într-o țară în care vrea pace”, a declarat un oficial.
Secretarul de stat Marco Rubio a cerut direct oprirea loviturilor, iar Netanyahu a fost de acord, în schimbul retragerii trupelor siriene din Suwayda. Totuși, între timp, state precum Turcia și Arabia Saudită au transmis mesaje de nemulțumire către Washington.
Comunitatea druză din Siria a fost implicată în conflicte violente, soldate cu aproape 1000 de morți, care s-au încheiat cu un fragil armistițiu anunțat duminică.
Oficiali din administrația americană consideră că Netanyahu a acționat sub presiune politică internă, în special din partea comunității druze din Israel.
„Agenda politică a lui Bibi îi afectează judecata. Pe termen lung, va fi o greșeală uriașă pentru el”, a spus un oficial. „Israelienii trebuie să-și scoată capul din fund.”
Pe lângă tensiunile legate de Siria și Gaza, cazul uciderii lui Saif Musallet, un cetățean americano-palestinian linșat de coloniști israelieni, a dus la reacții dure în SUA. Ambasadorul Mike Huckabee a numit atacul „terorism” și a cerut răspunsuri, criticând totodată dificultățile de acces pentru evanghelicii americani în Israel.
Deși Trump nu și-a exprimat public nemulțumirea, mai mulți consilieri apropiați, inclusiv Barrack și Steve Witkoff, i-au semnalat direct disconfortul față de Netanyahu.
„Politica actuală a Israelului duce la destabilizarea Siriei. Atât Israelul, cât și comunitatea druză vor pierde în acest scenariu”, a declarat un oficial american.
Tot mai mulți membri ai administrației și chiar din mișcarea MAGA sunt îngrijorați de influența crescândă a elementelor ultranaționaliste și evreiești extremiste din coaliția lui Netanyahu.
„Norocul lui Netanyahu și buna voință a lui Trump s-ar putea să se fi terminat”, avertizează un consilier de la Casa Albă.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.