În cadrul unei reuniuni recente a Comunității Energetice, ministrul Energiei din Republica Moldova, Dorin Junghietu, a subliniat că integrarea pieței de electricitate a Moldovei în piața energetică europeană este un pas crucial pentru a asigura un flux constant de energie, pentru a accelera tranziția către surse regenerabile și pentru a oferi energie la prețuri accesibile cetățenilor.
Ministrul a vorbit despre pașii importanți făcuți de Moldova pentru a se alinia la standardele Uniunii Europene. Printre progresele menționate se numără adoptarea noii Legi a energiei electrice, care respectă reglementările europene, și finalizarea a cinci coduri de rețea aliniate la normele UE. În plus, în iunie 2025, Moldova a desemnat Operatorul Pieței de Electricitate (OPEM) ca NEMO, un pas esențial pentru conectarea pieței de electricitate a Moldovei la piața europeană.
Un alt punct discutat de Junghietu a fost avansul semnificativ în utilizarea surselor regenerabile. Capacitatea de producție din surse verzi a crescut considerabil în ultimii cinci ani, ajungând la 689 MW. În iunie 2025, aproape jumătate din consumul zilnic de electricitate a fost acoperit din surse regenerabile, cu perioade în care acest procent a depășit 80%.
„Până în 2030, intenționăm să avem 30% din energia electrică produsă în Moldova din surse regenerabile. Am început deja licitații pentru proiecte de energie eoliană și soluții de stocare în baterii”, a spus ministrul.
În marja evenimentului de la Atena, Junghietu a avut discuții bilaterale cu Artur Lorkowski, Directorul Secretariatului Comunității Energetice. Subiectele au inclus pregătirile pentru sezonul rece, soluțiile pentru creșterea importului de energie din Ucraina și alți pași pentru îmbunătățirea securității energetice.
Reuniunea de la Atena a fost organizată de Comisia Europeană, Secretariatul Comunității Energetice și Ministerul Mediului și Energiei din Grecia.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.