Acasă Diverse Meta refuză să semneze ce îi cere UE: ”Europa merge pe un...

Meta refuză să semneze ce îi cere UE: ”Europa merge pe un drum greşit”

0

Meta Platforms a anunţat că nu va semna noul cod de bune practici pentru inteligenţa artificială propus de Uniunea Europeană, acuzând Bruxellesul de o abordare excesivă care ar putea frâna dezvoltarea companiilor din domeniu. OpenAI și Mistral au semnat însă codul UE, iar gigantul Microsoft a spus că probabil va face același lucru.

Decizia META a fost comunicată de Joel Kaplan, şeful departamentului de afaceri globale al companiei, într-o postare publicată vineri pe LinkedIn, potrivit CNBC, preluat de News.ro.

”Europa merge pe un drum greşit în privinţa AI. Acest cod introduce o serie de incertitudini juridice pentru dezvoltatorii de modele, precum şi măsuri care depăşesc cu mult cadrul reglementat de AI Act”, a scris Kaplan.

Meta nu este singura companie care se opune codului european. Giganţi industriali precum ASML Holding şi Airbus au semnat recent o scrisoare deschisă adresată UE, solicitând amânarea cu doi ani a aplicării noului cadru. În contrast, OpenAI a anunţat săptămâna trecută că va semna codul, asumându-şi noile reguli.

”Împărtăşim preocupările exprimate de aceste companii: această exagerare din partea UE va frâna dezvoltarea modelelor AI de frontieră în Europa şi va împiedica firmele europene să construiască afaceri competitive în domeniu”, a adăugat Kaplan.

Codul pentru modelele AI va intra în vigoare luna viitoare

Refuzul Meta subliniază tensiunile crescânde dintre politica tehnologică europeană, axată pe reglementare şi precauţie, şi modelul american, mai flexibil şi orientat spre inovaţie rapidă.

Comisia Europeană a publicat săptămâna trecută versiunea finală a codului de conduită pentru modele AI de uz general. Documentul, care va intra în vigoare luna viitoare, este voluntar, dar reprezintă un prim pas în direcţia armonizării reglementărilor din AI Act – legislaţia emblematică adoptată de Parlamentul European în 2024 pentru a spori transparenţa şi siguranţa tehnologiilor AI.

Elaborat de 13 experți independenți, codul de bune practici voluntar are scopul de a oferi certitudine juridică semnatarilor. Aceștia vor trebui să publice rezumate ale conținutului utilizat pentru antrenarea modelelor lor de IA cu scop general și să pună în aplicare o politică de conformitate cu legislația UE în materie de drepturi de autor.

Codul face parte din Legea privind IA, care a intrat în vigoare în iunie 2024 și se va aplica proprietarului Google, Alphabet, proprietarului Facebook, Meta, OpenAI, Anthropic, Mistral și altor mii de companii.

Microsoft e dispusă să semneze

Microsoft va semna probabil codul de bune practici al Uniunii Europene pentru a ajuta companiile să respecte normele istorice ale blocului în materie de inteligență artificială, a declarat vineri președintele său pentru Reuters.

„Cred că este probabil să semnăm. Trebuie să citim documentele”, a declarat președintele Microsoft, Brad Smith, pentru Reuters.

„Obiectivul nostru este să găsim o modalitate de a oferi sprijin și, în același timp, unul dintre lucrurile pe care le apreciem cu adevărat este implicarea directă a Oficiului pentru IA în relația cu industria”, a spus el, referindu-se la organismul de reglementare al UE pentru IA.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.