Acasă Extern General american: NATO poate cuceri Kaliningradul într-un timp-record

General american: NATO poate cuceri Kaliningradul într-un timp-record

0

Forțele NATO ar putea cuceri rapid regiunea fortificată Kaliningrad, enclavă rusă aflată între Polonia și Lituania, dacă va fi necesar, a declarat generalul Christopher Donahue, comandantul Armatei SUA în Europa și Africa.

Afirmația a fost făcută în cadrul conferinței inaugurale LandEuro, organizată de Asociația Armatei SUA la Wiesbaden, în Germania, scrie spotmedia.ro.

„Avem acum capacitatea să neutralizăm Kaliningradul de la sol într-un interval de timp de care nu s-a mai auzit până acum. Mai rapid decât am fost vreodată capabili să o facem”, a spus Donahue, citat de Defense News.

Flancul estic al NATO, pivot strategic

Declarațiile vin în contextul lansării unui plan ambițios numit „Eastern Flank Deterrence Line” (Linia de Descurajare a Flancului Estic), menit să sporească actualele capacități terestre ale NATO și să armonizeze interoperabilitatea militar-industrială între aliați.

„Zona terestră nu devine mai puțin importantă. Dimpotrivă, devine esențială. (…) Putem controla marea de pe uscat. Toate acestea le vedem deja în Ucraina”, a explicat generalul american.

Kaliningrad, vulnerabilă între două țări NATO

Regiunea rusă, care se întinde pe 15.000 de kilometri pătrați, se află la Marea Baltică, încadrată de Lituania la nord și est și Polonia la sud, la aproximativ 1.300 km de Moscova, fiind complet înconjurată de teritoriul NATO.

Înainte de Al Doilea Război Mondial, a fost cel mai estic mare oraș al Germaniei, cunoscut sub numele de Königsberg. În 1945, liderul sovietic Iosif Stalin, premierul britanic Winston Churchill și președintele SUA, Harry Truman, au trasat noile granițe ale Europei, iar Königsberg a fost cedat atunci URSS, iar ulterior a fost redenumit în onoarea lui Mihail Kalinin, un revoluționar bolșevic. Populația germană a fost expulzată și enclava a fost repopulată de sovietici.

Considerată o fortăreață strategică a Rusiei în Europa, regiunea găzduiește baze militare și rachete cu rază medie de acțiune.

Dar, potrivit lui Donahue, noile capacități ale armatei americane și ale partenerilor europeni ar permite neutralizarea rapidă a acestei fortăreţe ruse.

Sisteme comune, interoperabile și ieftine

Planul include dezvoltarea de sisteme comune de lansare, de coordonare in cloud și de partajare a datelor între țările NATO, cu accent pe inteligență artificială.

Un exemplu este platforma Maven Smart System dezvoltată de Palantir, deja adoptată de alianță. Este vorba despre o platformă de inteligență artificială, care preia o cantitate vastă de date și analizează rapid informațiile pentru a ajuta comandanții militari să ia decizii.

„Vrem ca toate sistemele să poată avea şi operare umană – adică să funcţioneze fie pilotate, fie autonome. Și vrem ca toate țările NATO să poată folosi aceleași lansatoare, indiferent de muniție”, a declarat Donahue.

Totodată, generalul american a subliniat că aceste sisteme trebuie să fie eficiente și accesibile. „Ca regulă generală, ceea ce tragi trebuie să fie mai ieftin decât ținta. Altfel, pierzi economic înainte de a câștiga militar”, a spus el.

Un mesaj clar pentru industrie: „Viteza contează”

Donahue a transmis un avertisment direct și companiilor de apărare: „V-am transmis un semnal clar – tot ce produceți trebuie să fie interoperabil. Să aibă API (Application Programming Interface) deschis. Să coste mai puțin. Viteza cu care livrați contează”.

Potrivit acestuia, SUA reformează și procedura de vânzări militare externe pentru a accelera livrările, în contextul în care amenințarea rusă cere reacții rapide și coordonate.

„Am planificat. Am dezvoltat. Avem tot ce ne trebuie ca să descurajăm și, dacă e nevoie, să acționăm decisiv. De la sol.”

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.