Rusia își va „apăra cu fermitate” interesele în regiunea baltică, a declarat luni, 14 iulie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, ca reacție la recentul test efectuat de Estonia cu sisteme de lansare multiplă de rachete HIMARS deasupra Mării Baltice.
„Regiunea Baltică este tensionată din cauza politicilor agresive ale statelor europene de coastă. Rusia intenționează să-și apere cu fermitate interesele legitime în această regiune”, a spus Peskov, în cadrul unei conferințe de presă.
„Faptul că multe țări sunt implicate în acțiuni provocatoare este o realitate evidentă”, a adăugat purtătorul de cuvând al președintelui rus Vladimir Putin, citat de The Kyiv Independent.
Declarațiile lui Peskov au venit după ce Estonia a utilizat pentru prima dată rachete HIMARS pentru a lovi ținte maritime simulate în Marea Baltică, pe 11 iulie. Tallinnul a primit șase lansatoare de HIMARS în aprilie 2025, ca parte a unui efort regional mai amplu de reînarmare declanșat de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.
Aceste sisteme de rachete fabricate în SUA, care au fost utilizate intensiv de Ucraina pentru a viza forțele ruse, pot atinge distanțe de până la 300 de kilometri (aproximativ 186 mile), astfel încât pot lovi chiar și părți din regiunea Leningrad din Rusia.
Celelalte țări baltice urmează acest exemplu. Lituania a comandat opt sisteme HIMARS, livrările fiind preconizate să înceapă în acest an, în timp ce Letonia a semnat un acord cu SUA pentru a primi șase lansatoare și rachete ATACMS până în 2027.
Statele baltice – Estonia, Letonia și Lituania – sunt toate membre NATO și au granițe comune cu Rusia sau cu enclava rusă Kaliningrad. Moscova a avertizat în repetate rânduri împotriva prezenței militare crescânde a NATO în regiune, considerând-o o amenințare la adresa securității sale.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că eșecul în oprirea agresiunii ruse în Ucraina ar putea duce la un atac direct asupra teritoriului NATO și ar putea declanșa un război mai amplu în Europa.
Tensiunile dintre NATO și Rusia au continuat să crească pe fondul respingerii de către Kremlin a propunerilor de încetare a focului și a poziției sale maximaliste în ceea ce privește cerințele față de Ucraina.
Agențiile de informații și oficialii occidentali au avertizat în mai multe rânduri că Rusia ar putea reprezenta o amenințare militară pentru țările aliate în următorii cinci ani.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.