De la începutul lunii iulie 2025, Rusia a stocat aproximativ 300 de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, inclusiv sisteme Iskander-M de producție internă, dar și rachete KN-23 furnizate de nord-coreeni, potrivit unui răspuns al Defense Intelligence of Ukraine către LIGA.net.
Rusia deține în prezent peste 250 de rachete Iskander-M și aproximativ 50 de rachete KN-23, subliniind aprofundarea cooperării tehnico-militare dintre Moscova și Phenian, anunță Defense Express, scrie digi24.ro.
Racheta KN-23, care seamănă foarte mult cu unitatea Iskander-M din punct de vedere al designului și capacității, a devenit o sursă suplimentară de muniție balistică pentru Kremlin, pe fondul războiului său prelungit împotriva Ucrainei.
Pentru a sprijini utilizarea potențială a acestor sisteme, peste 60 de lansatoare mobile capabile să trimită spre cerul Ucrainei rachete din clasa Iskander au fost amplasate de-a lungul frontierei Rusiei cu Ucraina. Aceste sisteme pot să livreze lovituri de mare precizie atât împotriva țintelor militare, cât și împotriva țintelor civile în interiorul teritoriului ucrainean, ceea ce le transformă într-o amenințare persistentă, arată jurnaliștii din presa externă.
În mai 2025, serviciile de informații ucrainene din domeniul apărării au estimat stocul de rachete balistice al Rusiei pentru aceste sisteme de rachete operaționale-tactice la aproximativ 580 de unități. Cifra actualizată din iulie sugerează că este posibil ca un număr semnificativ de rachete să fi fost deja utilizate sau transferate de atunci, deși totalul actual reflectă în continuare un arsenal considerabil.
Dependența tot mai mare de racheta KN-23 indică, de asemenea, capacitatea internă limitată a Rusiei și rolul tot mai important al furnizorilor străini, în special al statelor sancționate precum Coreea de Nord, în susținerea capacităților sale de rachete.
În ciuda sancțiunilor și a controalelor la export, Rusia a reușit să își extindă parteneriatul cu Phenian pentru a include livrarea sau producția sub licență de arme de atac de înaltă calitate.
Între timp, serviciile secretele de la Kiev confirmă că Rusia a crescut producția lunară de rachete. În comparație cu 2024, când erau produse aproximativ 40 de rachete balistice pe lună, producția actuală a crescut la 60 de rachete lunar. Această creștere indică faptul că Rusia investește masiv în refacerea stocului său de rachete pentru a susține operațiunile de atac cu rază lungă de acțiune.
Această evoluție a situației rachetelor subliniază urgența ca Ucraina și partenerii săi să consolideze sistemele de apărare aeriană, să îmbunătățească capacitățile de avertizare timpurie și să ia contramăsuri strategice.
Combinația dintre producția internă și importurile străine ar putea permite Rusiei să mențină un ritm constant al atacurilor balistice, punând în continuare la încercare infrastructura ucraineană, liniile de apărare și siguranța civililor.
După cum a raportat anterior Defense Express, serviciul de informații pentru apărare al Ministerului Apărării din Ucraina a publicat noi informații cu privire la alte 31 de nave care fac parte din așa-numita flotă fantomă operată de Rusia și Iran. Informațiile, disponibile pe portalul War&Sanctions, includ detalii privind 20 de petroliere rusești și 11 nave iraniene.
Aceste nave joacă un rol crucial în a ajuta ambele regimuri sancționate să eludeze restricțiile internaționale și să profite de pe urma exporturilor de combustibili fosili.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.